Svemir

Teleskop "Džejms Veb" otkrio najudaljeniju poznatu galaksiju

Teleskop "Džejms Veb" otkrio najudaljeniju poznatu galaksiju
Foto: Pexels/Ilustracija | Teleskop "Džejms Veb" otkrio najudaljeniju poznatu galaksiju

Svemirski teleskop "Džejms Veb" otkrio je, pretpostavlja se, novu najudaljeniju poznatu galaksiju - izuzetno svijetao zvjezdani sistem koji je postojao samo 290 miliona godina nakon Velikog praska, saopštila je NASA.

Od kada je aktiviran 2022. godine, "Veb" je započeo novu eru naučnih otkrića, omogućivši pogled dalje nego ikada ranije u daleke dijelove univerzuma, što istovremeno znači da uz njegovu pomoć gledamo u daleku prošlost.

Najnovije otkriće ima "duboke implikacije" za naše razumijevanje takozvane kosmičke zore, rekli su istraživači.

Međunarodni tim astronoma prvi put je uočio galaksiju nazvanu JADES-GS-z14-0 početkom 2023. godine, ali su im bila potrebna dodatna posmatranja da bi bili sigurni da je ona zaista rekorder, prenio je AFP.

"Izvor je bio iznenađujuće svijetao, što ne bismo očekivali za tako daleku galaksiju, a bio je veoma blizu druge galaksije tako da se činilo da su to dva dijela jednog većeg objekta", saopštili su Stefano Karnijani iz centra "Skuola normale superiore" u Italiji i Kevin Hejnlajn sa Univerziteta u Arizoni, prenosi Srna.

Do trenutka kada svjetlost iz najudaljenijih galaksija stigne do Zemlje, rastegnuta je širenjem univerzuma i pomjerena u infracrvenu oblast svjetlosnog spektra, koju "Veb" detektuje izuzetnom jasnoćom.

Tim je izvršio dva potvrdna posmatranja u oktobru, a zatim i u januaru, da bi bio sigurniji u svoju hipotezu.

Ne samo da novo otkriće nadmašuje prethodni rekord za najstariju poznatu galaksiju - koji je držao JADES-GS-z13-0 sa staroššću od 320 miliona godina nakon Velikog praska - već inicira nova intrigantna pitanja za astronomiju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije