Svemir

"Teraskop" - Zemlja kao moćan teleskop

"Teraskop" - Zemlja kao moćan teleskop
Foto: Pixabay | "Teraskop" - Zemlja kao moćan teleskop

Astronomi predlažu da se Zemlja pretvori u teleskop koji bi se zvao "teraskop" i koji bi putem posebnog vasionskog broda mogao da istražuje najudaljenije dijelove svemira.

Istraživači u Čileu grade ogroman teleskop koji košta više od milijardu dolara, pa se naučnici priklanjaju drugačijim rješenjima.

Kako navodi "Science News", kada pogode Zemljinu atmosferu, svjetla zvijezda se ili savijaju ili prelamaju. To savijanje koncentriše zrake i usmjerava ih u područje svemira na suprotnoj strani planete.

"Postavimo svemirsku letjelicu na pravo mjesto i ona bi mogla da uhvati te fokusirane zrake", tvrdi Dejvid Kiping, astronom sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku.

Prema njegovom prijedlogu, dobro mjesto za postavljanje svemirske letjelice udaljeno je oko 1,5 miliona kilometara od Zemlje".

Takav objekat bi se, zbog svojih karakteristika i pretvaranja Zemlje u jedan zajednički teleskop, mogao nazvati "teraskop" (terra - zemlja na latinskom).

Instrumenti na svemirskom brodu mogli bi sakupljati više svjetla iz prigušenih predmeta nego što je to moguće sa trenutnim teleskopima na Zemlji.

To znači da bi "teraskop" mogao da napravi ultra osjetljiva mjerenja. Takva bi mjerenja mogla otkriti, na primjer, mnogo više o egzoplanetama, ističe Kiping.

Slava Turišev, astrofizičar u Nasinoj Laboratoriji za mlazni pogon u Pasadeni, sumnja u mogućnost izvođenja takvog koncepta.

On smatra da bi bilo teško blokirati neželjenu svjetlost sa Zemlje, koja bi smanjila vidljivost zvijezda. Ukazuje i na problem slika, koje bi mogle biti mutne.

Međutim, dobar dio istraživača je optimističniji.

Čak i ako ideja o "teraskopu" ne "upali" - to će ostati kreativno razmišljanje koje će astronomiju izvući iz zamke linearnog razmišljanja da želi veću verziju onoga što već imamo (sve veći i skuplji teleskopi), prenosi "Science News".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije