Svemir

Trampa ne zanima misija na Mjesecu, samo Mars

Trampa ne zanima misija na Mjesecu, samo Mars
Foto: Ilustracija | Trampa ne zanima misija na Mjesecu, samo Mars

Predsjednik SAD-a Donald Tramp kritikovao je američku svemirsku agenciju NASA zbog namjere da ponovo pošalje astronaute na Mjesec 2024. umjesto da se, kako kaže, fokusira na "mnogo veće" inicijative kao što su odlazak na Mars.

"Za sav novac koji trošimo, NASA ne treba da priča o odlasku na Mjesec. To smo uradili pre 50 godina", napisao je Tramp na Tviteru.

Umjesto toga, kako je naveo, NASA treba da se fokusira na "mnogo veće stvari koje radimo, uključujući Mars (čiji je Mjesec dio), odbranu i nauku".

NASA planira da izgradi jednu svemirsku poziciju u lunarnoj orbiti odakle će moći da se pošalju astronautu na površinu Meseca do 2024. što je dio šire inicijative da se Mjesec upotrebi kao polazna osnova za eventualne misije na Mars, navodi Rojters.

Administrator NASA Džim Brajdenstin ocijenio je da je Tramp samo potvrdio plan ove agencije za svemir.

"Kao što je predsjednik rekao, NASA koristi Mjesec da pošalje ljude na Mars", napisao je on u odgovoru Trampu na Twitteru.

NASA je u petak saopštila da će do 2024. na Mjesec poslati tim i da će do 2028. razvijati održivo ljudsko prisustvo na Mjesecu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije