Svemir

Tri kineska astronauta sletjela u pustinju Gobi

Tri kineska astronauta sletjela u pustinju Gobi
Foto: Pexels | Tri kineska astronauta sletjela u pustinju Gobi
Tanjug

Tri kineska astronauta sletjela su danas u pustinju Gobi na sjeveru Kine nakon šest mjeseci rada na završetku izgradnje stanice Tjangong, izvijestila je državna televizija.

Medicinski radnici su astronaute izveli iz kapsule oko 40 minuta nakon slijetanja, svi su bili nasmijani, i činilo se da su u dobrom stanju, prenio je AP.

"Veoma sam srećan što sam bio svjedok završetka osnovne strukture kineske svemirske stanice nakon šest napornih i ispunjenih mjeseci u svemiru", rekao je jedan od astronauta, koji je prvi izašao iz kapsule.

Trojica astronauta kineske misije Šendžou-15 izveli su u petak prvu rotaciju kineskih astronauta u orbiti sa trojicom astronauta misije Šendžou-14, saopštila je Kineska svemirska agencija.

Posada Šendžou-15 ušla je u srijedu u kinesku svemirsku stanicu i sastala se sa posadom Šendžou-14, koja je poslata na svemirsku stanicu u junu, prenio je Kineski međunarodni radio na srpskom.

Riječ je o istorijskom okupljanju koje je povećalo broj ljudi u svemirskoj laboratoriji na šest, što je prvi put da se u laboratoriji nalazilo toliko ljudi.

Kineska svemirska stanica ušla je u eru dugotrajnog boravka sa ljudskom posadom.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije