Svemir

Pratite nas na Google news

Trka za vanzemaljcima: Kinezi ili Amerikanci, ko će ih prvi pronaći

Trka za vanzemaljcima: Kinezi ili Amerikanci, ko će ih prvi pronaći
Foto: Pixabay/Ilustracija | Trka za vanzemaljcima: Kinezi i Amerikanci se nadmeću ko će ih prvi pronaći
N.N.

Kineski istraživači koji rade na FAST teleskopu, najvećem radio-teleskopu na svijetu, razrađuju strategiju potrage za vanzemaljskim životom. Tako se i Kina uključila u trku za vanzemaljcima, u kojoj se s Amerikancima nadmeću ko će ih prvi pronaći.

FAST ili "Nebesko oko", najveći je radio-teleskop iz jednog dijela na svijetu, promjera čak 500 metara. Njegovom upotrebom Kinezi su postali "konkurencija" internacionalnom projektu SETI, koji kroz mrežu radio-teleskopa traga za signalima iz svemira, piše Spejs.kom.

"U većini naučnih polja od Drugog svjetskog rata dominiraju zapadnjaci. Kina ih, međutim, sada stiže, a u nekim segmentima i nadmašuje. Kina već sada ima resurse da postane vodeća svjetska nacija u nekoliko segmenata naučnih istraživanja i razvoja tehnologije", kaže Majkl Mišu, autor knjige "Kontakt s vanzemaljskim civilizacijama: Naše nade i strahovi u vezi sa susretom s vanzemaljcima".

Mišu dodaje da FAST teleskop može Kini dati mogućnost da putem radio-signala kontaktira vanzemaljsku civilizaciju ako ona postoji.

Daglas Vakoh, predsjednik kompanije METI iz San Franciska, koja takođe traga za vanzemaljskom civilizacijom preko radio-talasa, tvrdi da se trka u svemiru, kakva je bila šezdesetih godina između SAD i Sovjetskog Saveza, ipak neće ponoviti. On kaže da je ključ u potrazi za vanzemaljcima međunarodna saradnja.

"Mreža radio-teleskopa širom svijeta traga za signalom iz svemira. U vrijeme kada se međunarodni odnosi zaoštravaju, astronomi to treba da izbjegnu. Astronomi koji otkriju vanzemaljski signal svakako će doživjeti međunarodno priznanje, ali oni koji to pokušaju da urade sami, rizikuju da njihovo otkriće ostane bez potvrde i da tako bude vjerodostojno", rekao je Vakoh.

On objašnjava da je međunarodna saradnja važna i zbog toga što radio-teleskopi treba da preuzimaju signal sa određene zvijezde u zavisnosti od položaja Zemlje, jer jedan teleskop može da ga prati samo u određenom dijelu dana.

"Ukoliko više teleskopa ne uoči isti signal sa određene lokacije iz svemira, onda se možda radi o tehničkoj grešci. Ili, ukoliko se neki signal pojavi na jednom teleskopu, mogao bi brzo da nestane ako astronomi koji rade na njemu ne obavijeste kolege na teleskopu koji bi mogao da ga preuzme", objašnjava Vakoh.

Stiven Dik, američki astronom, smatra da trka Kine i SAD u potrazi za vanzemaljcima zapravo znači da se dvije velike zemlje uključuju u rješavanje jednog od najvećih naučnih pitanja današnjice, ali da ih komplikuju geopolitički odnosi.

Dik dodaje da će odnos naučnika prema mogućem signalu iz svemira zavisiti od toga šta će nam on poručivati.

"U to će morati da budu uključeni ne samo astronomi, već i drugi naučnici iz sfere društvenih nauka. Kontakt s vanzemaljcima mogao bi da nam promijeni naučne, filozofske i religijske stavove na način koji sada ne možemo da predvidimo", kaže Dik.

(Sputniknews.com)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije