Svemir

Turska potpisuje sa Rusijom ugovor o saradnji u svemiru

Turska potpisuje sa Rusijom ugovor o saradnji u svemiru
Foto: Ilustracija | Turska potpisuje sa Rusijom ugovor o saradnji u svemiru

ANKARA - Turska bi uskoro mogla da potpiše sa Rusijom sporazum o saradnji u svemiru, izjavio je šef turske svemirske agencije Serdar Husein Jildirim.

"Gradimo bilateralne odnose sa zemljama i s međunarodnim organizacijama koje smo identifikovali u skladu s našim nacionalnim ciljevima", izjavio je Jildirim uoči 60. godišnjice od poduhvata Jurija Gagarina, prvog čovjeka koji je odletio u svemir, prenosi ruska agencija TAS S.

Prema njegovim riječima, Turska nastavlja da radi na zajedničkim uslovima saradnje sa različitim zemljama, uključujući Rusiju.

"Imamo planove za potpisivanje sporazuma u bliskoj budućnosti", rekao je Jildirim, dodajući da je istraživanje svemira vrlo složen i skup posao.

Za to je, kako napominje, potrebno mnogo tehnologije, te je iz tog razloga međunarodna saradnja veoma važna.

"Naš cilj na međunarodnom nivou jeste da uspostavimo čvrste partnerske odnose s regionalnim partnerima i s našim susjedima. Što se tiče Rusije, imamo ogromne mogućnosti u mnogim oblastima saradnje. Verujemo da ćemo uspjeti da ostvarimo mnogo brži napredak, ako uspijemo da izgradimo čvrste partnerske odnose zasnovan na obostrano korisnoj saradnji", izjavio je Jildirim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije