Svemir

U pripremi prva privatna svemirska stanica

U pripremi prva privatna svemirska stanica
Foto: Printscreen/Twitter | U pripremi prva privatna svemirska stanica
N.N.

​Zbog tajnosti kojom je obavijen i činjenice da je to prvi privatni objekat u svemiru, ovaj projekat pomalo podsjeća na film "Operacija Svemir" u kome neprijatelj Džejmsa Bonda ima ogromnu svemirsku stanicu koja liči na grad.

Američka kompanija Collins Aerospace, podružnica veće firme Raytheon Technologies koja radi za američku vojsku i svemirski program, radi na projektu sistema za kontrolu uslova života i zdravstvenu podršku za oribitalnu stanicu koja je u privatnom vlasništvu.

Posao je vrijedan 2,6 miliona dolara, a njegov naručilac je, bar za sada, potpuno nepoznat. Uprkos toj tajanstvenosti, sajt SpaceNews piše da bi to moglo da bude znak da se komercijalna trka privatnih investitora u Svemiru zahuktava.

Collins radi na konstrukciji mašina sposobnih da kontrolišu temperaturu i nivoe pritiska u svemirskoj stanici, kako bi se omogućio duži boravak ljudi u njoj.

Zbog tajnosti kojom je obavijen i činjenice da je riječ o prvom privatnom objektu u svemiru, ovaj projekat je neke podsjetio na 11. nastavak filmskog serijala o Džejmsu Bondu "Operacija Svemir" (engl. Moonraker), u kome se kompanija glavnog Bondovog neprijatelja poseduje ogromnu svemirsku stanicu koja liči na grad.

Inače, ta komapnija ima dosta iskustva sa ovakvim stvarima, budući da je već radila na sistemu za reciklažu vode i smeća na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

SpaceNews pretpostavlja da bi naručilac mašina mogla da bude privatna kompanija Axiom Space iz Hjustona, koja ima planove da konstruše svoju sopstvenu svemirsku stanicu za komercijalne potrebe. Ta firma je najavila da će biti prva koja će u zemljinu orbitu poslati prvu u potpunosti privatnu misiju, koja će letjeti svemirskom letjelicom Crew Dragon, komapnije SpaceX Ilona Maska.

Ipak, Axiom Space nije zvanično potvrdio da stoji iza projekta prive privatne svemiske stanice.

 

(Telegraf.rs)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije