Svemir

Pratite nas na Google news

Uspješan test SpaceX, raketa eksplodirala

Uspješan test SpaceX, raketa eksplodirala
Foto: Ilustracija | Uspješan test SpaceX, raketa eksplodirala
Tanjug

Kompanija milijardera Ilona Maska SpaceX uspješno je danas testirala sistem za spasavanje rakete "Falkon 9" da bi pokazala da je ta svemirska letjelica bezbjedna za astronaute NASA.

Raketa je lansirana, a manje od dva minuta kasnije je eksplodirala. Obično uništavanje rakete u letu znači da je misija neuspješna. Ali u nedjelju je SpaceX demonstrirao ključni bezbjednosni sistem "Kru Dragona", kapsule koja će prevoziti astronaute za NASA na Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi New York.

Ovaj let rakete "Falkon 9" s kapsulom "Kru Dragon" na vrhu poznat je kao test za napuštanje letelice tokom leta, a na njemu nije bilo posade, već su putnici ovog puta bili dvije lutke sa senzorima za mjerenje pritiska koji će pretrpeti stvarna posada ukoliko ikada bude potrebno da ih spasi sistem za spasavanje kapsule.

Oko dva minuta nakon lansiranja, raketa "Falkon 9" ugasila svojih devet motora, simulirajući kvar, a snažni potisnici na "Kru Dragonu" su se upalili da bi pokrenuli kapsulu. Sila tog iznenadnog razdvajanja uništila je raketu, koja je eksplodirala. Na nadmorskoj visini od oko 40 kilometara, "Kru Dragon" je otkačila "prtljažnik", odnosno donju polovinu svemirske letjelice, a mali potisnici su gurnuli kapsulu u ispravnu vertikalnu orijentaciju pre nego što se padobrani aktiviraju. Oko 9 minuta nakon probe, netaknuta kapsula sletjela je u Atlantski okean.

SpaceX od 2012. godine obavlja letove za Međunarodnu svemirsku stanicu za NASA, ali nikada do sada nije prevozila ljudsku posadu, već samo teret.

"Glavni cilj ovog testa jeste da pokaže da možemo bezbjedno da prevozimo astronaute", rekao je Bendži Rid, direktor misija SpaceX s posadom, na konferenciji za novinare u petak.

Budući da je test, koji je juče odložen zbog nemirnog mora, bio uspešan, sledeća misija "Kru Dragona", kada bi u raketi trebalo da budu i dva astronauta, mogla bi da otpočne već početkom marta.

Uspjeh u testu napuštanja letelice tokom leta približava NASA kulminciji njene strategije prelaska na privatne kompanije - SpaceX i Boing - za prevoz astronauta. U prošlosti je NASA gradila i upravljala sopstvenim vozilima, poput svemirskog šatla.

Prošog mjeseca Boing je predstavio svoju kapsulu zvanu Starlajner, u probnom letu bez astronauta, ali problem sa satom svemirske letelice doveo je do otkazivanja planiranog slijetanja na svemirsku stanicu.

Boing i NASA istražuju šta je pošlo naopako i NASA će odlučiti da li će dozvoliti astronaute na sljedećem letu "Starlajnera" ili će zahtjevati da "Boing" prvo ponovi probni let bez posade.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije