Svemir

Vanzemaljski život postoji tamo gdje su zvijezde "stisnute"

Vanzemaljski život postoji tamo gdje su zvijezde "stisnute"
Foto: Ilustracija | Vanzemaljski život postoji tamo gdje su zvijezde "stisnute"

Vanzemaljski život mogao bi se naći u solarnim sistemima gdje su zvijezde "stisnute" jedna uz drugu, praveći takozvanu "useljivu zonu", pokazuje novo istraživanje naučnika Univerziteta u Šefildu.

Ranija istraživanja uglavnom su se fokusirala na planete i potencijalni život oko zvijezda koje su slične našim, polazeći od pretpostavke da će bilo koji drugi solarni sistem u kom bi mogao da postoji život, izgledati kao naš.

Kako prenosi Independent, novo istraživanje ukazuje da formiranje zvijezda u binarnim sistemima može omogućiti planetama oko njih pravu temperaturu, u kojoj može biti vode i život može da procvijeta. Kada naiđu na treću zvijezdu, binarni par zvijezda može biti "gurnut" zajedno. To bi moglo da proširi zonu za život.

Useljiva zona - Goldilocs je udaljenost od zvijezda gdje nije ni pretoplo ni previše hladno. Smatra se da je otprilike jedna trećina zvjezdanih sistema u našoj galaksiji sastavljena od ovih binarnih parova.

Istraživači su koristlii kompjuterske simulacije da bi razumjeli kako zvijezde mogu da budu u interakciji, i kako će susreti uticati na parove dvije zvijezde.

"U tipičnom 'zvjezdanom rasadniku', gdje bi se nalazilo oko 350 binarnih objekata, njih oko 20 bi bilo stisnuto, tako da dolazi do proširenja useljive zone, a time i mogućnost vanzemaljskog života. U nekim slučajevima te useljive zone su se čak preklapale. To bi povećalo šanse za život", otkrili su istraživači.

Oni sugerišu da postoji više binarnih sistema nego što smo mislili, što povećava izglede za vanzemaljski život.

"Dakle, oni svjetovi pisaca naučne fantastike - gdje dva sunca sijaju na nebu iznad vanzemaljskog života - sada izgledaju mnogo vjerovatnije", navode stručnjaci.

Okriće da se stabilni solarni sistemi mogli razvijati na mjestima koja se veoma razlikuju od naših, jasno je koliko malo podataka o tnjima postoji. Novo istraživanje moglo bi dalje istražiti šta se dešava oko tih sistema, i pokušati otkriti kakva okruženja se tamo mogu naći.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije