Svemir

Voyager 1 je izvan Sunčevog sistema, šalje misteriozne podatke

Voyager 1 je izvan Sunčevog sistema, šalje misteriozne podatke
Foto: NASA | Voyager 1 je izvan Sunčevog sistema, šalje misteriozne podatke

Sonda Voyager 1 lansirana je 1977. godine te je prije desetak godina napustila naš Sunčev sistem. Sada, 45 godina nakon lansiranja, počela je prema Zemlji slati čudne podatke.

NASA je u srijedu saopštila da iako sonda još uvijek radi ispravno, očitanja iz njenog sistema za određivanje položaja (AACS) ne odgovaraju smjeru i orijentaciji letjelice, što sugeriše da je letjelica zbunjena oko svoje lokacije u svemiru.

Voyager 2 i dalje šalje očekivane podatke

Voyager 1 putem AACS sistema šalje podatke o svom okolnom međuzvjezdanom okruženju dok drži antenu letjelice usmjerenu tačno na našu planetu, piše Business Insider.

"Ovakva misterija nije nešto neobično u ovoj fazi misije Voyager. Obje letjelice, Voyager 1 i Voyager 2, stare su skoro 45 godina, što je daleko iznad njihovog predviđenog roka funkcionisanja", rekla je Suzan Dod, voditeljica projekta Voyager 1 i 2 u NASA institutu Jet Propulsion Laboratory.

NASA je navela da se Voyager 2 ponaša normalno, odnosno da šalje očekivane podatke.

Sonda Voyager 1 napustila je naš Sunčev sistem i ušla u međuzvjezdani prostor 2012. godine. Sada je od Zemlje udaljena oko 23 milijarde kilometara, odnosno radi se o letjelici koja je otišla u najudaljenije dijelove svemira do sada.

Antena u ispravnom položaju

NASA je navela kako inženjeri pretpostavljaju da AACS sistem Voyagera 1 šalje nasumično generisane podatke koji ne "reflektiraju ono što se zapravo događa na letjelici". Ali zanimljivo je da je sama antena svemirske letjelice i dalje u ispravnom položaju, odnosno da prima i izvršava naredbe NASA i šalje podatke nazad na Zemlju.

Stručnjaci su takođe kazali da problem sa sistemom nije podstakao sondu da pređe u "siguran način rada" (engl. safe mode), tokom kojeg obavlja samo ključne operacije.

"Sve dok ne shvatimo što se toačno događa, ne možemo predvidjeti hoće li ovaj problem uticati na to koliko dugo letjelica može prikupljati i prenositi naučne podatke", saopštila je NASA.

"To je veliki izazov za naš tim inženjera"

Dod i njen tim se nadaju se da će uskoro shvatiti zbog čega je sonda počela slati ovako čudne podatke.

"To je veliki izazov za naš tim inženjera", rekla je Dod.

Naime, s obzirom na udaljenost Voyagera 1, svjetlosti je sada potrebno 20 sati i 33 minute da stigne do njegove međuzvjezdane lokacije, tako da poruci sa sonde treba dva dana da dođe do NASA.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije