Svemir

Za šest godina stiže komercijalna svemirska stanica

Za šest godina stiže komercijalna svemirska stanica
Foto: Ilustracija | Za šest godina stiže komercijalna svemirska stanica

Firmee Lockheed Martin, Nanoracks i Voyager Space udružile su se na projektu stalne orbitalne svemirske stanice pod nazivom Starlab, čija će gradnja u svemiru započeti 2027. godine.

Obzirom da NASA nakon više odgađanja namjerava konačno penzionisati ISS do 2030. godine, potiče privatne firme da razvijaju nove stanice u okviru Commercial Low-Earth Orbit Destination (CLD) projekta. Jedna od tih stanica biti će Starlab, prva komercijalna stanica koja će osim za znanstvene potrebe i trening astronauta služiti i kao hotel za svemirski turizam.

Prema postojećim planovima, Starlab bi trebao biti djelomično na "napuhavanje", što znači da će se sastojati od modula koji će se u svemir dovesti u kompaktnom obliku a potom se raširiti poput harmonike. Stanica će sadržavati metalno pristajalište za letjelice, a imat će zapreminu od 340 m3, sadržavati 4 solarna kolektora i sunčevu elektranu snage od 60 kW.

ECLSS sistem (Environmental Control and Life Support System) će omogućiti boravak stalne posade od četiri osobe plus posjetioci, a sadržavat će i robotsku ruku za rukovanje teretnim letjelicama i obavljanje eksperimenata.

(Vidi.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije