Svemir

Za vikend dolazi Supermjesec

Za vikend dolazi Supermjesec
Foto: NASA | Za vikend dolazi Supermjesec

Ako ste ljubitelj promatranja neba, obavezno u svoj raspored upišite iduću nedjelju. U ranim jutarnjim satima 9. februara na nebu će se pojaviti Supermjesec, piše Mirror.

Pun Mjesec se pojavljuje na nebu onda kada se Mjesec nađe na suprotnoj strani Zemlje u odnosu na Sunce, što znači da je njegova površina potpuno osvijetljena. Istovremeno, Mjesec će takođe biti vrlo blizu našoj planeti, što znači da će se na noćnom nebu pojaviti i veći i svjetliji.

Supermjesec će se pojaviti u ranim satima 9. februara, a najintenzivniji će biti u 08:33 po srednjoevropskom vremenu.

"Mjesec će biti pun oko tri dana, od petka naveče do ponedjeljka ujutro, čineći ovaj vikend - vikendom punog Mjeseca", rekao je Gordon Džonston iz NASA.

Ovakav Mjesec dobio je više imena tokom istoriju, a najčešća su Snježni Mjesec ili Mjesec gladi.

Plemena koja su živjela na sjeveroistoku SAD-a zvala su ga Snježni ili Olujni Mjesec, zbog obilnih snježnih padalina koje su tipične za ovaj dio godine. Loše vrijeme i snježne oluje otežavali su lov pa su ovaj Mjesec nazivali i Mjesec gladi.

I dok je Mjesec pun više puta tokom godine, ovaj specifični biće Supermjesec. Supermjesec nastupa kada je orbita Mjeseca najbliža Zemlji, a u isto vrijeme je Mjesec pun.

"Putanja Mjeseca oko Zemlje je elipsastog oblika, što znači da se Mjesec periodično približava Zemlji i udaljava od nje. Najudaljenija tačka ove elipse naziva se apogej i udaljena je 405.500 kilometara. Najbliža tačka je perigej i prosječno je udaljena oko 363.300 kilometara. Kada se pun Mjesec pojavi u perigeju, on je malo svjetliji i veći od običnog punog Mjeseca i tako dobivamo Supermjesec", objašnjava Gordon Džonston.

Ako propustite događaj ovog vikenda, srećom, nećete dugo morati čekati sljedeći Supermjesec koji će se ponovo pojaviti 9. marta.

(Index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije