Svemir

Zahvaljujući novim teleskopima astronomi na radaru imaju 260.000 zvijezda

Zahvaljujući novim teleskopima astronomi na radaru imaju 260.000 zvijezda
Foto: Pexels/Ilustracija | Zahvaljujući novim teleskopima astronomi na radaru imaju 260.000 zvijezda

Zahvaljujući nizu novih teleskopa, astronomi na radaru imaju 260.000 zvijezda u krugu od 250 svjetlosnih godina od Zemlje i, ako se oko bilo koje od njih vrte planete koji imaju odašiljače slične onim najjačim na Zemlji, mogu da ih lociraju.

Započeli su rad radioteleskopi "MerKAT" u Južnoj Africi, pomoću kojih će u naredne dvije godine tim naučnika pretraživati više od milion "obližnjih" zvijezda.

Potraga za vanzemaljskom inteligencijom /SETI/ ima nezavidan položaj, jer rijetko dobija državna sredstva za svoja istraživanja.

NASA je uglavnom izbjegavala istraživanja SETI, još od otkazivanja projekta iz 1993. godine. Ipak, privatno finansiranje milijardera DŽulije i Jurija Milnera dalo je podsticaj radu na tom polju posljednjih godina.

"MerKAT-ov" niz od 64 radijske antene može "vidjeti" područje neba 50 puta veće od teleskopa "Grin Benk", što ga čini odličnim "alatom" za istraživanje širokih dijelova obližnjeg galaktičkog susjedstva.

Ovaj projekat omogućuje priključivanje naučnika na teleskop, a i oni mogu da vrše potragu za dokazima o postojanju tehnologije u svemiru putem tzv. tehnosignatura, bez ometanja drugih astronoma.

Jedna od prvih meta koju će astronomi na ovaj način posmatrati jeste Proksima Kentauri - "obližnja" zvijezda sa dvije poznate stjenovite planete u "nastanjivoj zoni", navodi portal "Sajens alert".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije