Svemir

Zamalo se sudarili ruski satelit i američka letjelica

Zamalo se sudarili ruski satelit i američka letjelica
Foto: Pixnio | Zamalo se sudarili ruski satelit i američka letjelica

​Letjelica TIMED američke svemirske agencije NASA zamalo se sudarila sa ruskim satelitom Kosmos 2221 u orbiti. Dvije letjelice bile su najbliže u 07.34 sati jutros, ali sudar je srećom izbjegnut. Dok je ruski satelit već dugo nefunkcionalan i u penziji, NASA nije imala mogućnost da utiče na kretanje satelita jer leti po programiranoj putanji, piše "LiveScience".

Da su se dva satelita sudarila, to ne bi dovelo samo do uništenja satelita NASA, koji prati efekat Sunca na atmosferu Zemlje, već bi potencijalno pokrenuo katastrofalne sudare sa drugim objektima u orbiti, gdje postoji sve veća količina svemirskog smeća.

"Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su TIMED i Kosmos 2221 prošli jedan kraj drugog bezbijedno u 07.34 sati 28. februara. Iako će dva satelita na čiju putanju nije moguće uticati ponovo proći jedan blizu drugog, ovo je bilo najbliže što će biti, a vremenom će se razdvojiti" navela je NASA u saopštenju.

Sudar bi doveo do stvaranja mnogo ostataka, naveli su NASA i Ministarstvo odbrane SAD u saopštenju.

Sateliti kojima nije moguće upravljati sa Zemlje nalaze se na visini od 600 kilometara. Satelit TIMED je lansiran u orbitu 7. decembra 2001, prenosi "Telegraf".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije