Svemir

Zapanjujuća otkrića na Marsu (FOTO)

Zapanjujuća otkrića na Marsu (FOTO)
Foto: Twitter / Printscreen | Zapanjujuća otkrića na Marsu (FOTO)

NASA-in rover Perseverance pokupio je ove sedmice neke objekte intrigantnog izgleda na Marsu, što je podstaklo razna nagađanja na društvenim mrežama povodom ovih zapanjujućih otkrića.

Fotografija o kojoj je riječ snimljena je 18. avgusta dok Perseverance putuje preko "drevne rijeke" i proglašena je najboljom slikom sedmice koju je napravila svemirska agencija.

Na Twitteru, NASA je napisala: "Kao što smo obećali, evo nove slike sedmice, prema vašem izboru! Ovaj stjenoviti dvojac je uočen kako se zajedno druže u vjetrom šibanom području. Vidim... rakova kliješta? Peraju morskog psa?"

Objava je ubrzo bila preplavljena snimcima korisnika, a mnogi su tvrdili da dvije gromade odražavaju peraja morskog psa i kliješta raka. Drugi su ipak hladno tvrdili kako je riječ o 'običnom kamenju'.

Rover Perseverance sletio je 18. februara 2021., nakon sedam mjeseci putovanja od Zemlje koje je započelo u ljeto, navodi "Klik". Robot je od tada svijetu pružio zadivljujuće vizuale - od kojih je jedna osvojila srca korisnika društvenih medija.

Prošle godine, rover je dobio kućnog ljubimca kamenog prijatelja na zadnjem točku, koji je nastavio stopirati mjesecima svog putovanja. Perseverance je vjerovatno pokupio veliki kamen u krateru Jezero, 45 kilometara širokom krateru za koji se smatra da je nekada bio ispunjen vodom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije