Svemir

Znate li koliko se brzo surfa u svemiru?

Znate li koliko se brzo surfa u svemiru?
Foto: Pixabay | Znate li koliko se brzo surfa u svemiru?

NASA je nedavno nadogradila infrastrukturu u svojim zemaljskim centrima i antenama te na Međunarodnoj svemirskoj stanici, čime je udvostručena brzina slanja i primanja podataka.

Od kada je 2000. godine lansirana Međunarodna svemirska stanica (ISS) na njoj su provedeni brojni eksperimenti i istraživanja koja nisu moguća na Zemlji, a koja uveliko zavise i od kvaliteta i brzine povezanosti stanice s našom planetom. Za komunikaciju i internetsku povezanost ISS-a sa Zemljom koristi se kombinacija antena na zemljinoj površini nazvana Space Network te sistem posebnih satelita (Tracking and Data Relay Satellites – TDRS) smještenih u visokoj orbiti iznad raznih strateški važnih lokacija s kojih se šalju podaci u NASA-ine centre, sve uz proces kašnjenja manji od sekunde.

Sve donedavno, brzina primanja i slanja podataka na ISS-u iznosila je 300 Mbps, no nakon nadogradnji komponenata u globalnom komunikacijskom sistemu, uključujući arhitekturu antena Space Networksa, softverske modeme na samoj stanici te podatkovne procesore u NASA-inim centrima, ta je brzina "svemirskog interneta" udvostručena i sada iznosi 600 Mbps. Riječ je o velikim brzinama u kakvim rijetki korisnici na Zemlji mogu uživati, a omogućiće neka nova istraživanja i eksperimente na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Džordž Morov iz NASA-inog centra za svemirske letove Goddard rekao je da komunikacijska mreža ima ključnu ulogu u svakoj njihovoj misiji te omogućuje slanje podataka iz svemirskih brodova, istraživačkih misija i tehnoloških demonstracija na Zemlju, a nadogradnjom te mreže pokazali su svoju posvećenost visokokvalitetnom operativom servisu za sva današnja i buduća istraživanja.

Nadogradnja infrastrukture omogućiće nove i složenije eksperimente za koje je potrebna još veća brzina slanja i primanja podataka, a time su postavljeni i temelji za buduće svemirske misije poput lunarne orbitalne platforme Gateway koja bi trebala kružiti oko Mjeseca i na kojoj bi se takođe trebali nalaziti astronauti kao i na ISS-u.

(zimo.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije