Svemir

Zvijezda slična Suncu progutala planetu u Mliječnom putu

Zvijezda slična Suncu progutala planetu u Mliječnom putu
Foto: Pixnio | Zvijezda slična Suncu progutala planetu u Mliječnom putu

Naučnici su po prvi put posmatrali kako udaljena zvijezda guta planetu veličine Jupitera, nakon čega je izbacila još nepoznat materijal u formi nekog, kako su naučnici rekli, "energetskog podrigivanja".

Kako prenosi "Rojters", zvezda je toliko porasla da je njeno gravitaciono polje usisalo planetu. 

Zvijezda se nalazi u našoj galaksiji, Mliječnom putu, i to na oko 12.000 svjetlosnih godina udaljenosti. Stara je oko 10 milijardi godina, odnosno duplo starija od Sunca, i svojim sastavom i veličinom nekada je bila ista poput Sunca, a trenutno se nalazi u fazi "crvenog džina".

Zvijezde "crveni džinovi" narastaju vremenom i mogu biti veće i do sto puta od svog prvobitnog obima, kada počnu da gutaju obližnje planete.   Tri planete koje se nalaze najbliže Suncu, odnosno Merkur, Venera i Zemlja, zadesiće ista ova sudbina za oko pet milijardi godina, što je vrijeme za koje se očekuje da je Suncu potrebno da dostigne tu veličinu, saopštio je naučni saradnik na Institutu za astrofiziku MIT Kavli, Kišalaj De.

On kaže da je "progutana" planeta kružila na sličnoj udaljenosti od zvijezde kao ona na kojoj se Jupiter kreće oko Sunca.

"Planeta je počela da prolazi kroz atmosferu zvijezde baš kao satelit koji je pao u Zemljinu atmosferu. Što je planeta dublje pala u atmosferu zvijezde, to je gušće njeno okruženje i brže se vukla ka zvijezdi", rekao je koautor sudije, profesor Morgan Mekleod.

"U suštini, zvijezda je progutala svoju planetu tako iznenada da smo mogli da vidimo energetsko podrigivanje. Intenzivna toplota na kraju cijepa planetu, a njen materijal se miješa po cijeloj zvijezdi", rekao je on, prenosi "021".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije