BiH

Aktiv žena SNSD Trebinje: Donesenim zakonima neće se dozvoliti nasilje

Aktiv žena SNSD Trebinje: Donesenim zakonima neće se dozvoliti nasilje
Foto: N.N. | Aktiv žena SNSD Trebinje: Donesenim zakonima neće se dozvoliti nasilje

TREBINJE - Zlostavljane žene u Republici Srpskoj nisu ugrožena kategorija, niti će Vlada Republike Srpske, zahvaljujući donesenim zakonima i ekonomskom osnaživanju žrtava nasilja uopšte, to dozvoliti.

Zaključeno je ovo na okruglom stolu koji je, u okviru 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama, organizovao Aktiv žena SNSD Trebinje, kako bi svim ženama, žrtvama nasilja, probudile svijest i približile zakone koje ih štite.

"Mi smo organizovale ovaj skup kako bismo im pokazale da mogu da računaju, ne samo na žene SNSD-a, već uopšte na sve institucije Republike Srpske koje su nam na raspolaganju za bilo kakvu povredu naših osnovnih prava na slobodu, na život koji su često puta ugroženi, a okolina često puta blagonaklono gleda na to", kazala je narodni poslanik SNSD-a iz Trebinja Valerija Lakić.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti nasilja nad ženama, koji je kod nas donesen kao prvi među zemljama bivše Jugoslavije, ona je istakla da je  nasilje nad ženama sada tretirano ne kao prekršaj, već kao krivično djelo, na koji način se, poslije dugogodišnje borbe, žene mogu zaštititi na način da počinioci budu onemogućeni da nastave s nasiljem, jer je ono proglašeno društveno opasnim.

"Osim ovog zakona, mi smo donijeli i Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, gdje prilikom vođenja postupka protiv nasilnika sve one žene koje su pretrpjele to nasilje imaju besplatnu pravnu pomoć", dodaje Lakićeva.

Ona je napomenula da se kroz niz projekata žene žrtve nasilja i materijalno osnažuju zahvaljujući aktivnostima Vlade RS, kako ne bi ostale na ulici i materijalno neobezbijeđene.

"Vlada RS je prije dvije tri godine uvela mogućnost žrtvama porodičnog nasilja da dobiju određena sredstva za njihovo samozaposlenje, ali i poslodavcima za zaposlenje ovih žrtava", pojasnila je Ljiljana Čičković, direktorica "Ženskog centra", organizacije koja se u Hercegovini prva počela baviti podrškom ženama žrtvama nasilja.

Ona je istakla da je zakonodavstvo u Republici Srpskoj, kada je u pitanju ova problematika, relativno dobro, čemu je umnogome doprinio Zakon o zaštiti od porodičnog nasilja denesen u proširenom i dopunjenom izdanju prošle godine, gdje su pored kažnjavanja veoma bitne zaštitne mjere, poput udaljenja nasilnika od žrtve, obaveza liječenja od bolesti ovisnosti i sl.

"Sve ovo se negdje u praksi zloupotrebljavalo, pa je gotovo svako djelo završavalo prekršajem, tako da smo imali primjere da većinu ovakvih djela počine povratnici i to u još težem obliku, dok u sadašnjim izmjenama zakona ovo jeste teže dokazivo krivično djelo, ali su sankcije značajnije i jače", kazala je Čičković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije