BiH

Ambasada SAD: "Rezolucija ne pripisuje kolektivnu odgovornost"

Ambasada SAD: "Rezolucija ne pripisuje kolektivnu odgovornost"
Foto: Facebook | Ambasada SAD: "Rezolucija ne pripisuje kolektivnu odgovornost"

SARAJEVO - Sjedinjene Američke Države pozdravljaju usvajanje rezolucije Generalne skupštine UN-a kojom se obilježava genocid u Srebrenici iz 1995. godine, koju su predložile Ruanda, Njemačka i Bosna i Hercegovina, i koju smo s ponosom ko-sponzorisali, saopšteno je iz Ambasade SAD u BiH.

Tim povodom oni su naveli da „ponavljano negiranje genocida u Srebrenici čini međunarodno obilježavanje događaja iz 1995. godine još važnijim i nužnijim“.

„Rezolucija naglašava da se genocid dogodio u i oko Srebrenice u julu 1995. godine, što je nepobitna činjenica utvrđena od strane Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde i velikog broja forenzičkih dokaza.

Rezolucija nije usmjerena ni na jednu državu članicu i ne pripisuje kolektivnu odgovornost nijednoj grupi ljudi. Kao što rezolucija jasno ističe, svi imamo obavezu priznati činjenice, podučavati istinu, odati počast žrtvama, podržati tekuće napore za pronalaženje i identifikaciju žrtava, te procesuirati počinioce. Ovi koraci su ključni za pomirenje“, ističe se u saopštenju Ambasade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije