BiH

Analitičari za "Nezavisne": Visoka politika zasjenila lokalne teme

Analitičari za "Nezavisne": Visoka politika zasjenila lokalne teme
Foto: N.N. | Analitičari za "Nezavisne": Visoka politika zasjenila lokalne teme

BANJALUKA, SARAJEVO - U predizbornoj kampanji za lokalne izbore, koja je na izmaku, najmanje se pričalo o lokalnim temama, a nije se mnogo ni obećavalo kada je riječ o rješavanju gorućih problema poput, recimo, otvaranja novih radnih mjesta, ocjenjuju analitičari.

Građani s pravom glasa će u nedjelju birati vlast u svim opštinama i gradovima u BiH, izuzev u Mostaru, koji će to uraditi 20. decembra, a sudeći po izjavama naših sagovornika, kandidati se nisu proslavili svojim programima rada za naredne četiri godine.

"Nažalost, ne može se reći da je ovo kampanja koja odgovara lokalnim izborima. Ponovo se više govorilo o visokoj politici i drugim stvarima, koje ne treba da budu predmet u kampanjama pred lokalne izbore", rekao je za "Nezavisne" Vehid Šehić, predsjednik Strateškog odbora Koalicije "Pod lupom".

Kako je dodao, i ova kampanja je pokazala jednu vrstu primitivizma, nedostatka kulture dijaloga, kao i nepoštovanja preporuka kriznih štabova, te se ispostavilo da je, kako izgleda, nekim političkim subjektima bitniji glas nego zdravlje ljudi.

"Vrlo malo se obećavalo. Niko ne govori o otvaranju novih radnih mjesta. Od toga imaju koristi svi. Takvih obećanja nema. Ili su oni svjesni da takva obećanja ne mogu ispuniti. Kod nas su, nažalost, bilo da su u pitanju opšti ili lokalni izbori, u najvećem dijelu kampanje identične", istakao je Šehić.

I politička analitičarka Tanja Topić smatra da se u proteklih mjesec dana nije vidjelo gotovo ništa novo. Stekla je, kaže, utisak da smo više interesovanja pokazali za predsjedničke izbore u SAD, nego za lokalne u BiH.

"Nismo vidjeli da se posvećuje pažnja temama koje su od značaja za život u lokalnoj zajednici. Gotovo da nismo vidjeli stvari koje se tiču lokalne sredine, te kako te stvari riješiti. Opet se bavilo visokom politikom, odnosno stvarima koje nemaju apsolutno nikakve veze sa lokalnim izborima. Jeste da zvuči kao neka vrsta paradoksa, ali kako ćemo napraviti listu šta su izabrani političari uradili, a šta nisu, ako su ta obećanja mršava", kaže Topićeva.

Politički analitičar Adnan Huskić pratio je kampanju u dijelu FBiH te ističe da mu se čini da je priča ponovo odlutala u smjeru u kojem odluta svaki put, a to je povratak u ratnu prošlost.

"Koliko mi je poznato, nije bilo konkretnih obećanja, posebno ne onih koja se odnose na lokalni nivo. Ako govorimo o tome kako mjeriti budući angažman onih koji su izabrani u odnosu na predizborna obećanja, imaćemo ozbiljan problem", ocijenio je Huskić u izjavi za "Nezavisne".

Napravio je i paralelu sa monitoringom koji je rađen prije četiri godine, a tokom kojeg su pod lupom bili svi prethodni izborni ciklusi, a posebno lokalni, te je tada, kako je istakao, uočen standardan problem - da se stranke bave nerelevantnim temama.

"Dokazano - stranke se uglavnom bave pitanjima koja nisu relevantna za lokalne izbore i pri tome su u većini slučajeva nekonkretne", naveo je Huskić.

Inače, šef Delegacije Evropske unije u BiH Johan Satler i ambasadori država članica EU podržali su kampanju Koalicije "Pod lupom" o važnosti izlaska na lokalne izbore 2020. godine. Ambasadori su poslali jedinstvenu poruku bh. glasačima, a posebno mladima, pozivajući ih da glasaju i da se pri tome pridržavaju mjera za sprečavanje širenja virusa kovid-19.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije