BiH

BORS: Okupljanje nekadašnjih pripadnika HVO u Derventi novi akt agresije

BORS: Okupljanje nekadašnjih pripadnika HVO u Derventi novi akt agresije
Foto: Ivica Galovic/Pixsell | BORS: Okupljanje nekadašnjih pripadnika HVO u Derventi novi akt agresije

BANJALUKA - Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) saopštila je da današnje okupljanje velikog broja pripadnika nekadašnje 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane (HVO) u Derventi predstavlja novi akt agresije i vrijeđanje srpskih žrtava.

"Oštro osuđujemo današnje okupljanje pripadnika HVO-a u Derventi na čelu sa predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem jer ono predstavlja vrijeđanje i ruganje žrtvama. Posebno što se sutra obilježava 31 godina od stradanja Srba u Sijekovcu kod Broda, u kojem je svoju ulogu imala i 103. brigada HVO-a", ističu iz BORS-a, prenosi Srna.

Iz BORS-a dodaju da ovo okupljanje podsjeća na nekadašnju okupaciju Dervente od te iste brigade.

"Smatramo ovo proslavom zločina koji je počinjen od pripadnika 103. brigade nad srpskim civilima u Derventi, a ne nikakvom proslavom Dana brigade HVO-a. Nejasno je kako predsjednik jedne države može doći na teritoriju druge države i dijeliti odlikovanja svoje države na tuđoj teritoriji", navode iz BORS-a.

Iz BORS-a postavljaju pitanje ko je dozvolio da se ovaj događaj organizuje u Derventi i šta bi bilo da je obrnuto, odnosno da je srpski član Predsjedništva BiH ili predsjednik Srbije otišao u Knin da odlikuje neku srpsku jedinicu i njene bivše pripadnike.

U saopštenju se podsjeća da nedavno predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću nije dozvoljeno da posjeti Jasenovac, najveće srpsko stratište u 20. vijeku, gdje je ubijeno 700.000 ljudi, prije svega Srba.

"Da bi zaštitili svoje dostojanstvo, sačuvali pijetet prema žrtvama i tekovine Odbrambeno-otadžbinskog rata, pripadnici BORS-a će u narednom periodu priteći principu samozaštite i svim raspoloživim sredstvima sprečavati ovakve i slične provokacije i poniženja, dodaje se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije