BiH

Bevanda: Budžetom nisu mnogi zadovoljni jer je restriktivan

Bevanda: Budžetom nisu mnogi zadovoljni jer je restriktivan
Foto: N.N. | Bevanda: Budžetom nisu mnogi zadovoljni jer je restriktivan

SARAJEVO - Vjekoslav Bevanda, ministar finasija i trezora BiH, rekao je da Nacrtom zakona o budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu mnogi nisu zadovoljni jer je restriktivan u pojedinim oblastima.

"Ali ove godine imali smo druge i iznenadne prioritete nakon koronavirusa, ali nismo doveli u pitanje funkcionisanje nijedne institucije BiH zbog smanjenja planiranih iznosa na pojedinim stavkama", rekao je danas Bevanda nakon što je juče ovo ministarstvo dostavilo Predsjedništvu ovaj nacrt i dodao da nismo imali usvojen budžet u teškim i nepoznatim uslovima kada je trebalo brzo reagovati na loše zdravstvene i ekonomske posljedice pandemije virusa Covid -19.

Dodao je do usvajanje nacrta budžeta u Savjetu ministara i njegovo upućivanje ustavnom predlagaču, Predsjedništvu BiH, dobra poruka i da ćemo u drugoj polovici godine imati osigurana sredstva za započete projekte kako bismo snažnije odgovorili na akutna pitanja, poput migrantske krize i ispunjava uslova za priduživanje Evropskoj uniji.

"Iako nismo izgubili  kontrolu niti ugrozili fiskalnu stabilnost BiH, poslovanje na osnovu privremenog finansiranja znatno nas ograničava i usporava da odgovorimo na redovne aktivnosti, a ne samo posljedice pandemije", rekao je on.

Bevanda se nada da će posao u svezi s budžetom biti uskoro okončan u Predsjedništvu BiH, i na kraju, u Parlamentarnoj skupštini BiH te da nećemo usvajati i ovaj budžet u posljednjim danima tekuće godine što je bio slučaj s prethodnim.

"Do sada smo uspješno organizovali rad s postojećim sredstvima u okviru privremenog finansiranja koje je na snazi od početka godine", rekao je Bevanda.

Odluka o privremenom finansiranju za drugi kvartal na snazi je do 1. jula i sva plaćanja su u zakonskim okvirima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije