BiH

BiH dobija četiri načelnice od 29 kandidatkinja na izborima

BiH dobija četiri načelnice od 29 kandidatkinja na izborima
Foto: Dražan Pozderović | BiH dobija tri načelnice od 29 kandidatkinja na izborima, sve u RS

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina u naredne četiri godine, prema sadašnjim preliminarnim izbornim rezultatima, imaće četiri načelnice.

Tri načelnice dolaze iz redova SNSD-a, i to Snežana Ružičić, koja je osvojila 538 glasova i time obnovila mandat, i Dušica Runić, aktuelna načelnica Drvara, koja je osvojila 1.526 glasova.

Iz redova SNSD-a dolazi i Mila Petković, koja će obnašati funkciju načelnika opštine Novo Goražde, s osvojenih više od 50 odsto glasova. Još jednu načelnicu dobili su mještani Istočnog Drvara, gdje je Milka Ivanković iz Zavičajnih socijaldemokrata zahvaljujući 94 osvojena glasa osvojila načelničku poziciju.

Na ovogodišnjim lokalnim izborima bilo je prijavljeno 29 ili 6,8 posto kandidatkinja za načelnice i gradonačelnice, od 425 kandidata. Na lokalnim izborima 2016. godine žene su imale šest načelničkih pozicija, a danas, nakon preliminarnih izbornih rezultata, imaju dvije manje.

Snežana Ružičić (SNSD), koja je opet izabrana za načelnicu Jezera, za "Nezavisne" kaže da je i u prethodnom njenom mandatu u fokusu bio bolji život za stanovnike opštine i infrastrukturna izgradnja.

"Nastaviće se i dalje u tom smjeru, ali prvenstveno s fokusom na čovjeka, na potrebe čovjeka, na moguće privlačenje investicija, otvaranje nekih pogona i radnih mjesta. Maksimalno ćemo podržati izradu planova za podršku privatnom seoskom smještaju i poljoprivredi. Moj lični fokus biće podrška programima za vrijednog čovjeka, čovjeka koji hoće da radi, hoće da napravi nešto za sebe i svoju porodicu u ruralnom kraju", kazala je Ružičićeva.

Maja Gasal Vražalica, predsjednica Političke akademije za žene, za "Nezavisne" ističe da nije problem što u politici u BiH nema više žena.

"Mislim da je tačno onako kako treba da bude kad govorimo o kandidatkinjama za načelnička mjesta, kao i za vijeća. To ćemo još vidjeti jer žene jesu u politici, ali politika nije u njima", kaže Gasal Vražalica.

Ističe da se žene ne bave politikom i političkim djelovanjem u smislu da dopru do nas.

"Pravim analizu koliko je kandidatkinja na ovim izborima pričalo ono što bi ih činilo drugačijim, koliko je njih u svoj narativ ili politički program kao kandidatkinja za mjesto načelnika ubacilo onaj dio koji je neophodan kad govorimo o ženama kao kandidatima... Koliko je njih u svoje akcione planove ubacilo džender akcione planove i koliko se sve to uskladilo sa budžetom", kazala je Gasal Vražalica.

Smatra da i ove načelnice koje su dobile, odnosno potvrdile mandat pokazuju da iako imamo dovoljno žena u političkim partijama - da to još nisu žene koje su ohrabrene i politički opismenjene i koje su tu da bi pokazale jednu novinu i drugačiji način vođenja politike.

"One su tu da bi popunile kvotu. Čak i kod onih kandidatkinja, njih 29, dalo se vidjeti da ne znaju ni zašto su kandidirane. I u komunikaciji s njima smo otkrili da su posljednje saznale da će biti kandidatkinje, te da su ih u partijama kandidirali zato što su izračunali da nema šanse da dobiju tu općinu, a i samo finansijsko ulaganje u njihovu kampanju pokazuju da su samo tu da pomrse račune. One su samo žrtveno jagnje i one svjesno pristaju na to", zaključuje Gasal Vražalica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije