BiH

BiH u savezu protiv trgovine proizvodima za mučenje

BiH u savezu protiv trgovine proizvodima za mučenje
Foto: Arhiva | BiH u savezu protiv trgovine proizvodima za mučenje

NJUJORK - BiH je jedna od zemalja koja se pridružila Međunarodnom savezu za borbu protiv trgovine proizvodima koji služe za mučenje, a koji je zvanično uspostavljen na zasjedanju Generalne skupštine UN.

Ova inicijativa rezultat je zajedničkog djelovanja EU, Argentine i Mongolije, uz učešće ukupno 58 zemalja, s ciljem zaustavljanja proizvodnje predmeta koji služe za izvršenje smrtne kazne i mučenje, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Međunarodno pravo zabranjuje mučenje bez obzira na okolnosti. Uprkos tome, širom svijeta i dalje se trguje proizvodima za nanošenje boli i onima koji se koriste za pogubljenje, kao što su palice sa metalnim šiljcima, uređaji kojima se obuhvataju struk ili udovi osobe pri zadavanju elektrošokova, hemikalije za izvršenje smrtne kazne i prateći sistemi za ubrizgavanje smrtonosnih injekcija, navodi se u saopštenju.

Na jučerašnjoj ceremoniji na kojoj je uspostavljen ovaj savez, 58 zemalja iz cijelog svijeta - Afrike, Južne i Sjeverne Amerike, Evrope i Azije - usvojilo je zajedničku političku deklaraciju.

Potpisujući pristupnicu Savezu, zemlje su se obavezale da će preduzeti mjere radi kontrole i ograničavanja izvoza ovih proizvoda, te opremiti carinske uprave sa odgovorajućim instrumentima za rad i uspostaviti platformu putem koje će nadgledati trgovinske tokove, berzanske informacije i identifikovati nove proizvode.

Takođe, članice Saveza će zemljama omogućiti tehničku pomoć pri izradi i sprovođenju zakona kako bi se zabranila trgovina ovim proizvodima, te razmijeniti prakse s ciljem uspostavljanja efikasnih sistema kontrole i provođenja.

Djelimično i kao posljedica ovako strogih kontrola, osim toga što su sve skuplji, sada je i mnogo teže nabaviti lijekove koji se koriste u injekcijama za izvršenje smrtne kazne.

Ipak, proizvođači i trgovci ovakvim proizvodima pokušavaju zaobići zakone, pa će nastojanja da se ova trgovina zaustavi biti uspješnija što se više zemalja obaveže na zabranu izvoza.

Savez za borbu protiv trgovine proizvodima koji služe za mučenje doprinijeće preduzimanju konkretnih koraka radi zaustavljanja trgovine ovim proizvodima širom svijeta, tako što će ih učiniti teško dostupnima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije