BiH

Bojadžić prijetio tužiocu i svjedocima

Bojadžić prijetio tužiocu i svjedocima
Bojadžić prijetio tužiocu i svjedocima

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH zatražilo je juče da Nihadu Bojadžiću, uhapšenom zbog ratnog zločina, Sud BiH odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva ali i zbog toga što je prijetio istražiteljima, tužiteljici i svjedocima.

Bojadžić, aktivni brigadir Oružanih snaga BiH, uhapšen je u srijedu u Sarajevu zbog sumnje da je kao zamjenik komandanta Odreda "Zulfikar" Armije RBiH 1993. godine počinio ratni zločin nad Hrvatima u selu Trusina kod Konjica.

Vesna Budimir, tužiteljica u ovom postupku, precizirala je juče da je Bojadžić prijetio njoj, istražiteljima Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i svjedocima.

"Istražiteljima SIPA Nihad Bojadžić je psovao majku govoreći da zna ko je od njih istraživao zločin u selu Trusina, i prijetio im smrću", kazala je Budimir na ročištu u Sudu BiH održanom po njenom zahtjevu za određivanje pritvora osumnjičenom Bojadžiću.

Ona je istaknula da je 16 svjedoka u istrazi Tužilaštva BiH o zločinu u Trusini zatražilo mjere zaštite jer im je Bojadžić prijetio i tražio od njih da istražiteljima govore da ga nisu vidjeli u ovom selu. Dodala je da je 69 svjedoka dobilo mjere zaštite.

Tužiteljica Budimir na ročištu je rekla da je Nihad Bojadžić opasna i uticajna osoba, te da je ometao istragu i kada nije znao za što je osumnjičen te da mu je određivanje pritvora nepohodno zbog uticaja na svjedoke i opasnosti od bjekstva. 

Vasvija Vidović, Bojadžićeva braniteljica, protivila se zahtjevu Tužilaštva kazavši da su razlozi za određivanje pritvora neosnovani.

Osim Bojadžića, Tužilaštvo BiH za ratni zločin u Trusini tereti još 11 osoba. Osumnjičeni su da su 16. aprila 1993. godine u ovom selu ubili 22 osobe hrvatske nacionalnosti, od kojih je 19 civila i tri vojnika HVO-a koji su se prethodno predali. Prilikom napada jedinica Armije RBiH, ranjene su četiri osobe, među kojima je dvoje djece.

Komandant Odreda "Zulfikar" u vrijeme zločina u Trusini bio je Zulfikar Ališpago, ali iz Tužilaštva BiH nisu željeli reći da li je i on obuhvaćen istragom.

Po nalogu Tužilaštva BiH, zbog ubistava u Trusini 16. septembra ove godine uhapšeni su bivši pripadnici Odreda "Zulfikar" Nedžad Hodžić, Mensur Memić, Dževad Salčin i Senad Hakalović, bivši pripadnik 45. brdske brigade Armije RBiH "Neretvica".

Oni su u pritvoru Suda BiH do 15 decembra. Iz Tužilaštva je tada saopšteno da je među osumnjičenim za ovaj zločin i Sefer Halilović, nekadašnji komandant Armije RBiH i aktuelni poslanik BPS-a u bh. parlamentu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije