BiH

Borci još čekaju odgovore o Milanovićevoj podjeli odlikovanja HVO-u

Borci još čekaju odgovore o Milanovićevoj podjeli odlikovanja HVO-u
Foto: N.N. | Borci još čekaju odgovore o Milanovićevoj podjeli ODLIKOVANJA HVO-u

BANJALUKA - Boračka organizacija Republike Srpske (BORS) poslala je na više adresa nadležnih u Srpskoj dopise kojim traže informacije u vezi sa dolaskom predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića u Derventu i uručenjem odlikovanja 103. brigadi Hrvatskog vijeća odbrane (HVO), s tim što odgovore još nisu dobili.

Iz BORS-a je za "Nezavisne novine" potvrđeno da ne odustaju od zaključaka donesenih na sjednici Predsjedništva BORS-a u Derventi od 6. aprila.

"Dodjelu odlikovanja 103. brigadi HVO-a u Derventi najoštrije osuđujemo i ocjenjujemo kao drskost i tešku provokaciju. Podsjećamo da su pripadnici ove brigade počinili teške zločine nad Srbima u Posavini, a posebno u Derventi, i da su u njenom sastavu bila lica koja su pravosnažno osuđena za svirepa ubistva i mučenja", stoji u tim zaključcima.

Borci su tada pozvali institucije čija nadležnost je dogovaranje posjeta stranih državnika i utvrđivanje protokola da njih i cijelu javnost obavijeste o eventualnim propustima prilikom procedure utvrđivanja protokola.

"Ako je dodjela odlikovanja bila planirana, zahtijevamo odgovornost onih koji su to odobrili, a ako nije, zahtijevamo da javno saopšte da je predsjednik Hrvatske odstupio od utvrđenog protokola. Takođe, tražimo da u budućnosti Boračkoj organizaciji na vrijeme budu dostavljene informacije o najavi ovakvih ili sličnih događaja", stoji u zaključcima Predsjedništva BORS-a.

Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva BORS-a, rekao je u petak za "Nezavisne novine" da su uputili dopise svim institucijama sa svojim zaključcima.

"Uputili smo dopise Ministarstvu unutrašnjih poslova, Odboru za bezbjednost Narodne skupštine, predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske, ministru, tražeći odgovor šta se desilo u tom lancu", rekao nam je Rogić i potvrdio da odgovore još čekaju.

Stigao im je, dodaje, odgovor jedino od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, koji je o svemu dao svoj komentar, a sa kojim su održali sastanak. Rogić je naglasio da je stav boraca i BORS-a da je Milanović za njih nepoželjna osoba u Republici Srpskoj, što su ponovili i na sastanku kod Dodika.

Podsjetimo, nakon sastanka delegacije BORS-a i Dodika, iz Kabineta predsjednika Srpske su saopštili da je delegacija BORS-a usmeno upoznala predsjednika Republike sa svojim zaključcima u vezi sa posjetom Zorana Milanovića Derventi, kojima je definisano da je predsjednik Hrvatske za Boračku organizaciju persona non grata na području Republike Srpske i da BORS traži od republičkih institucija da se čin dodjele odlikovanja pripadnicima 103. brigade HVO-a najoštrije osudi.

Podsjećamo, Milanovićev postupak u Derventi izazvao je ogorčenje političkog vrha Srpske i organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Reakcije se ne stišavaju, pa je tako  Igor Crnadak, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS, u petak izjavio da je Klub poslanika PDP-a krenuo u realizaciju zaključaka Predsjedništva PDP-a o tome da se uputi inicijativa prema NS RS za usvajanje rezolucije kojom bi Milanović bio proglašen nepoželjnim u Republici Srpskoj, kao i obavezujuće preporuke prema članu Predsjedništva BiH iz Republike Srpske da se ova tačka stavi na dnevni red Predsjedništva.

On je ovaj prijedlog uputio prema svim šefovima klubova, šefovima poslaničkih grupa i nezavisnim poslanicima koji participiraju u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije