BiH

Borci traže objavu boračkog registra i zaustavljanje zloupotreba

Borci traže objavu boračkog registra i zaustavljanje zloupotreba
Foto: Velibor Tripić | Borci traže objavu boračkog registra i zaustavljanje zloupotreba

BANJALUKA - Boračke kategorije traže da se objavi registar svih boraca, kao i registar davanja naknada, kako bi se izbjegle zloupotrebe, rekao je Risto Jeftić, predsjednik Veterana odbrambeno-otadžbinskog rata na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS posvećenoj položaju boračke populacije.

On je iznio više zahtjeva koji se odnose i na poboljšanje statusa boraca, poput odlaska u penziju sa 58 godina starosti, potpunog oslobađanja troškova liječenja za I i II boračku kategoriju, i povećanja mjesečnog boračkog dodatka na pet maraka po mjesecu, ali i uklanjanja nepravdi i zloupotreba.

On je istakao da je poseban problem Zakon o pravima boraca za koji je naglasio da je stvorio mnogo problema i omogućio brojne zloupotrebe i zatražio da on bude izmijenjen.

Prethodno se parlamentu obratio Nedeljko Glamočak, poslanik SDS-a u ime predlagača koji je izrazio zadovoljstvo što su svi klubovi poslanika podržali održavanje ove sjednice i apelovao na sve da se ovo pitanje ne politizuje već da se popravi položaj onih koji su najzaslužniji za stvaranje i odbranu RS.

U toku je obraćanje predstavnika više boračkih udruženja, koji su dobili pravo da se parlamentu obrate u trajanju od deset, odnosno pet minuta. 

Anđelko Nosović, predsjednik Saveza logoraša RS je od poslanika zatražio da izglasaju zakon o logorašima jer će na taj način, kako je istakao, jedino moći sistemski riješiti brojne probleme s kojima se suočavaju bivši logoraši i njihove porodice, a s sličnim problemima se suočavaju i amputirci, koje je na skupštini predstavljao Željko Volaš, predsjednik Organizacije amputiraca UDAS.

O problemima porodica nestalih poslanike je obavijestio Veljko Lazić, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila. On je istakao da Institut za traženje nestalih, koji funkcioniše na nivou BiH, ne traži srpske nestale, te je zatražio vraćanje komisije na republičkom nivou koja bi se, kako je naglasio, maksimalno posvetila traženju još 1.652 nestalih vojnika Vojske RS.

Dragan Vrhovac, predsjednik Saveza ratnih vojnih invalida RS, je zatražio da Vlada RS pokuša iznaći sredstva da se od 1. januara 2025. godine lična invalidnina obračunava tako da osnovica bude prosječna neto plata u prethodnoj godini.

Sjednici prisustvuju i Željka Cvijanović, predsjednica RS, Radovan Višković, predsjedik Vlade RS i ministri u Vladi.

Aleksandar Savić, predsjednik Boračke organizacije RS, je rekao da traže dopune Zakona o pravima boraca, ratnih vojnih invalida i porodoca poginulih boraca, zajedničko potisivanje memoranduma o saradnji Vlade Republike Srpske i BORS-a te da boračke kategorije bez zaposlenja sa navršenih 60 do 65 godina imaju pravo na minimalnu penziju po kriterijumima javnog poziva, a što se odnosi i na borce starije od 65 godina bez ikakvog primanja

Povezana vijest: Borci ispred skupštine od poslanika traže poboljšanje statusa

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije