BiH

Pratite nas na Google news

Čavić o Dodikovoj odluci suspenzije referenduma: Miševi su izašli iz rupa

Čavić o Dodikovoj odluci suspenzije referenduma: Miševi su izašli iz rupa
Foto: N.N. arhiva | Čavić o Dodikovoj odluci suspenzije referenduma: Miševi su izašli iz rupa
Agencije

BANJALUKA - Predsjednik NDP-a Dragan Čavić ocijenio je da je opozicija u RS bila prinuđena da blokadom Narodne skupštine RS izdejstvuje vraćanje vlasti u ustavno-pravne okvire, pa i objavu odluke o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, za koju je predsjednik RS Milorad Dodik danas najavio da će biti suspendovana, ako bude objavljena u “Službenom glasniku”.

Politički miševi su izašli iz rupa”, rekao je Čavić, podsjetivši da je on nedavno najavio krivičnu prijavu zbog neobjavljivanja usvojenih odluka Narodne skupštine RS, među kojima je i ova o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH.

Od krivičnog gonjenja, kaže, ne odustaje, jer su određene osobe učestvovanjem u neobjavljivanju ove odluke u “Službenom glasniku RS” narušili ustavno-pravni poredak RS.

“Sad je potpuno jasno da je neko u ‘Službenom glasniku RS’ nagovoren da tu odluku ne objavi, jer su Ustavni sud RS, Narodna skupština i Vijeće naroda na vrijeme poslali odluku na objavu. Neko je politički pritiskao da se ona ne objavi i drži u ladici i taj će morati krivično da odgovara, ukoliko ima bar mikron pravde”, rekao je Čavić, ističući da je vlast sve ovo vrijeme manipulisala tim referendumom.

Lider NDP-a ukazuje da će biti interesatno čuti obrazloženje onih koji su se “junačili i srbovali do iznemoglosti” usvajajući u parlamentu RS 2015. odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH, a sada najavljuju suspenziju.

“Nadam se da će građani, koji glasaju za ovu vlast, sada shvatiti s kim imaju posla i ko njima manipuliše, jer su te pravosudne institucije na nivou BiH legalizovani poslanici SNSD-a u parlamentu BiH”, rekao je on.

Podsjeća da je od nekih zapadnih diplomata, nakon što je najavio krivičnu prijavu zbog neobjavljivanja odluke o referendumu, dobio pitanja zašto to radi, “jer su oni s koalicijom na vlasti u RS dogovorili da odluka neće biti objavljena”.

“Pitao sam ih da li u njihovim zemljama može tako, da neko sakrije u ladici odluku parlamenta i da time podstiču bezakonje i neustavnost, da bi zaštitili ovu koaliciju na vlasti u RS”, tvrdi lider NDP-a i ističe da referendum nije održan jer bi se aktulena vladajuća struktura u RS suočila sa sankcijama.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije