BiH

Centralna banka BiH: Guverner Softić ima legitimitet

Centralna banka BiH: Guverner Softić ima legitimitet
Foto: N.N. | Centralna banka BiH: Guverner Softić ima legitimitet

SARAJEVO - Centralna banka (CB) BiH demantovala je da ova institucija praktično ne radi ništa, što su "Nezavisne novine" objavile u tekstu naslova "Upitan legitimitet guvernera Softića" od 8. septembra 2021. godine na stranicama 2 i 3.

CB BiH navodi da su svi članovi UO vođeni interesima građana i BiH zauzeli jedinstven stav da je neophodno osigurati kontinuiran rad i poslovanje CB BiH. 

Takođe, CB BiH ističe da nisu tačni navodi da je prekršila Zakon o CB BiH jer nije održala sastanak UO od 10. avgusta 2021. godine, naglašavajući da se po zakonu UO sastaje tako često kako to zahtijevaju radnici banke, ali ne manje od jedanput svakog kalendarskog mjeseca, te da je 13. sjednica zakazana krajem mjeseca.   

"Naveli ste da je legitimitet Softića upitan, što je opet netačno i tendenciozno tumačenje trenutne situacije u CB BiH. UO je na svojoj sjednici jednoglasno zauzeo stav o osiguravanju kontinuiteta rada i poslovanja CB BiH, dok Predsjedništvo BiH ne izvrši svoju obavezu i imenuje novi saziv UO", naveli su, između ostalog, u svom demantiju. 

Kancelarija za komunikacije CB BiH osporava i navode iz teksta da banka praktično ne funkcioniše, ističući da oni neometano izvršavaju sve svoje ustavne i zakonske nadležnosti, uključujući i sve poslove u vezi s monetarnom politikom, upravljanjem deviznim rezervama, uspostavljanjem i održavanjem odgovarajućih platnih i obračunskih sistema, koordinisanjem djelatnosti agencija za bankarstvo kao i svim ostalim zakonom predviđenim zadacima. 

"Navodite da su svi zainteresovani za pojedine funkcije, kao što su mjesto viceguvernera CB BiH i Glavne banke Republike Srpske CB BiH, povukli svoje kandidature. Taj dio teksta je netačan jer se imenovanje viceguvernera i direktora GB RS CB BiH ne vrši na osnovu kandidature, nego UO na prijedlog guvernera daje odobrenje za imenovanje pozicije viceguvernera i direktora glavnih jedinica i filijala. Proces imenovanja je u toku i očekuje se da će se imenovanja izvršiti nakon završenih konsultacija, o čemu ćete pravovremeno biti obaviješteni", naveli su iz CB BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije