BiH

Pratite nas na Google news

Članovi Predsjedništva sa čelnikom SZO: Što hitnije potpisati Sporazum o odšteti

Članovi Predsjedništva sa čelnikom SZO: Što hitnije potpisati Sporazum o odšteti
Foto: Arhiva | Članovi predsjedništva sa čelnikom SZO: Što hitnije potpisati Sporazum o odšteti
N.N.

SARAJEVO - BiH još tokom prošle godine ispunila sve svoje finansijske i druge utvrđene obaveze, te isto očekuje od programa Kovaks i proizvođača vakcina koji djeluju u okviru ovog programa.

Ovo su danas naglasili predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović tokom razgovora sa generalnim direktorom SZO Tedrosom Adhanomom Gebrejesusom. Kako se dodaje u saopštenju, razgovarano je o poteškoćama i kašnjenju u isporuci vakcina za Bosnu i Hercegovinu preko mehanizma Ujedinjenih nacija Kovaks.  

"Članovi Predsjedništva BiH su naglasili Zaključeno je da se u što hitnijem roku treba potpisati Propratno pismo i Sporazum o odšteti i odgovornosti između Bosne i Hercegovine i proizvođača, kao naknadno dodate obaveze, te je razgovarano o spremnosti proizvođača da dostavi svu količinu vakcina u jasno preciziranim rokovima", navedeno je u saopštenju iz Predsjedništva BiH.

Konstatovano je da Bosna i Hercegovina ispunjava sve tehničke uslove da odmah izvrši prihvat, skladištenje i distribuiranje količine od milion vakcina svih proizvođača koji djeluju u okviru program Kovaks.   

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili generalnom direktoru Svjetske zdravstvene organizacije Gebrejesusu na njegovoj podršci Bosni i Hercegovini u dobivanju vakcina, te su zatražili da SZO i Kovaks program budu uključeni u ovaj proces sve do konačne isporuke vakcina.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije