BiH

Crnadak: Važno povezivanje i saradnja zemalja Zapadnog Balkana

Crnadak: Važno povezivanje i saradnja zemalja Zapadnog Balkana
Foto: Ilustracija | Crnadak: Važno povezivanje i saradnja zemalja Zapadnog Balkana

NJUJORK - Ministar inostranih poslova u Savjetu ministara Igor Crnadak, na radnom doručku Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ u NJujorku, istakao je značaj usvajanja Ugovora o transportnoj zajednici između BiH i EU i saradnje i povezivanja na zapadnom Balkanu kao ključnim faktorima za ubrzanje evropskih integracionih procesa regiona.

Radnom doručku prisustvovali su ministri inostranih poslova zapadnog Balkana i komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han koji je uvodnim obraćanjem otvorio raspravu o sprovođenju sporazuma postignutih na Samitu u Trstu održanom 12. jula.

Neposredno prije početka radnog doručka, Crnadak je razgovarao i sa Hanom koji je potvrdio da će prisustvovati sastanku ministara inostranih poslova zemalja zapadnog Balkana koji će biti održan krajem novembra ili početkom decembra u Trebinju.

Crnadak je juče razgovarao i sa generalnim sekretarom Stalnog arbitražnog suda Hugom Hans Siblezom o mogućnostima pridruživanja BiH članstvu Stalnog arbitražnog suda, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH.

Članice Stalnog arbitražnog suda su 121 država, uključujući 27 zemalja članica EU. Zemlje članice Stalnog arbitražnog suda imaju za cilj mirno rješavanje sporova putem arbitraže, što doprinosi jačanju vladavine prava u međunarodnim odnosima.

Crnadak je prisustvovao i prijemu koji je organizovao ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdulah Bin Zajed.

Sutra, trećeg dana boravka u NJujorku, Crnadak će učestvovati na trilateralnim susretima ministara inostranih poslova Turske, Srbije i BiH, kao i Turske, Hrvatske i BiH.

Predviđeno je i njegovo učešće na sastanku ministara inostranih poslova zemalja članica Centralnoevropske inicijative /CEI/ čiji će domaćin biti ministar inostranih poslova Bjelorusije.

U večernjim časovima planirano je da Crnadak prisustvuje prijemu čiji je domaćin ministar inostranih poslova Njemačke Zigmar Gabriel. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije