BiH

Direktna nabavka vakcina na dodatnom usaglašavanju

Direktna nabavka vakcina na dodatnom usaglašavanju
Foto: Fena | Direktna nabavka vakcina na dodatnom usaglašavanju

SARAJEVO - Dom naroda BiH nije usvojio dopune Zakona o javnim nabavkama i Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima jer za njega nisu glasali srpski delegati.

Oba zakonska prijedloga ići će na dodatno usaglašavanje, jer danas nije mogla biti okončana procedura pošto hitnoj sjednici nije prisustvovao zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović.

Delegati Kluba srpskog naroda usprotivili su se dopunama Zakona o javnim nabavkama, jer smatraju da se predloženim dopunama ništa ne rješava i da postojeći zakon pruža sve mogućnosti za direktne nabavke, pa i vakcine protiv virusa korona.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić (SNSD) je tokom rasprave rekao da postojeći zakon daje okvir da se mogu izvršiti nabavke vakcina i da ga ne treba mijenjati.

"Žao mi je što je SDA podržala prijedlog Denisa Bećirevića (SDP). Od nesreće hoćete do ministarstva zdravlja", poručio je Špirić.

Replicirajući Bećiroviću, koji je rekao da Klub srpskih delegata posluje, navodno, po "novom" memorandumu SANU, Špirić je rekao da je očigledno da Bećirović mrzi Srbe iz BiH, ali da je pokazao da mrzi i Srbe u Srbiji.

Delegat Dušanka Majkić (SNSD) smatra da dopune ovog zakona nisu trebale FBiH kada su uvozili respiratore, kao ni Republici Srpskoj za nabavku vakcina.

Predsjedavajući Doma naroda Bakir Izetbegović rekao je da će neusvajanjem dopuna uzrokovati dug proces nabavke vakcina, što će odgoditi imunizaciju građana.

"Nemojte da mi budemo oni koji su napravili prepreku", rekao je Izetbegović.

Majkićeva je, govoreći o dopunama Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, rekla da su one nepotrebne jer je postojeći zakon odgovarajući.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije