BiH

Do kraja godine tekst himne BiH

Do kraja godine tekst himne BiH
Do kraja godine tekst himne BiH

SARAJEVO - Komisija za izbor teksta himne BiH počela je jučer ocjenjivanje 339 prispjelih prijedloga za tekst državne svečane pjesme, koji bi trebalo da bude izabran do kraja godine, potvrdio je Hilmo Neimarlija, predsjedavajući ove komisije.

"Prvo ćemo provjeriti da li su svi prispjeli prijedlozi napisani na jezicima naroda u BiH, da li su poslani pod šifrom, a podaci o autorima u posebnim kovertama. Nakon toga će svaki od članova Komisije izabrati po 10 tekstova i ocijeniti ih ocjenama od jedan do 10. Potom ćemo selektirati tri najbolje ocijenjena i na kraju izabrati jedan prijedlog koji ćemo poslati parlamentu na usvajanje", pojasnio je Neimarlija, dodajući da broj prispjelih prijedloga garantuje da će biti izabran kvalitetan tekst himne BiH.

Slavko Jovičić, poslanik SNSD-a u parlamentu BiH i član ove komisije, izrazio je sumnju da će tekst himne uopće biti izabran. Naglasio je da će biti veoma teško izabrati tekst koji ne frustira jedan od naroda u BiH.

"Teško će biti izabrati tekst koji ne frustrira jedan od naroda i koji svi prihvataju. Istovremeno, ne treba nam tekst koji niko neće prihvatiti kao svoj, što znači da ćemo veoma teško doći do svima prihvatljivog rješenja. Možda bi bilo dobro izabrati tri prijedloga pa organizovati televouting na kom bi građani odabrali njima najprihvatljiviji tekst", rekao je Jovičić, dok je poslanik u parlamentu BiH i član Komisije Martin Raguž istakao kako je izbor teksta himne upravo prilika da se usvoji simbol koji će ujedinjavati narode u BiH.

"Optimista sam i vjerujem da ćemo izabrati tekst koji će svi u BiH prihvatiti kao svoj. Ne vidim niti jedan razlog zašto ovo ne bi bilo nešto što će nas povezivati, a ne konfrontirati", kazao je Raguž.

Komisija će do kraja godine izabrati jedan prijedlog, te ga dostaviti parlamentu BiH na usvajanje. Tek kada bude izabran najbolji prijedlog bit će poznato ime autora. Nagrada za najbolji tekst je 30.000 KM.

Posao od ogromne važnosti za državu

Ranko Risojević, književnik i član Komisije, ocijenio je da će Komisija učiniti sve da izabere najbolji tekst himne.

"Svjesni smo značaja ovog posla jer se ne obavlja svaki dan i od ogromne je važnosti za državu", rekao je Risojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije