BiH

Dodik: BiH mora biti ustavna ili je neće biti

Dodik: BiH mora biti ustavna ili je neće biti
Foto: Dražan Oskar Pozderović/Arhiva | Dodik: BiH mora biti ustavna ili je neće biti

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da BiH mora biti ustavna ili je neće biti, te da Srpska bira ustavnu BiH.

Dodik je rekao da nametanje rješenja nije način da se spasi BiH, te smatra da bi i za muslimane bilo bolje da imaju svoju državu i da bi sa čistim računima bolje sarađivali.

On je naveo da je trenutno na sceni tužan pokušaj da se BiH održi intervencijom stranaca praveći određene institucije koje nemaju nikakav autoritet i samo zaustavljaju Srpsku da realizuje projekte kao što je izgradnja hidroelektrane "Buk Bijela", aerodrom u Trebinju, gasovod...

Dodik je za RTRS naglasio da se nije odustalo od dokumenta koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske, a koji se odnosi na vraćanje nadležnosti, te da je riječ o najvažnijem dokumentu novije političke istorije Srpske i da u tom procesu nije učestvovala opozicija.

Govоreći o predstojećim izborima, Dodik je rekao da ankete pokazuju od 34 do 37,4 odsto podrške SNSD-u, čiji je lider.

On je dodao da i ankete koje se odnose na pojedinačne funkcije pokazuju apsolutnu prednost Željke Cvijanović kao kandidata za srpskog člana Predsjedništva BiH u odnosu na protivkandidate, kao i ogromnu prednost njega kao kandidata za predsjednika Republike Srpske u odnosu na ostale kandidate.

"Cijenim kandidate, nije mala čast biti kandidat za predsjednika Republike. Smatram da dolazi vrijeme koje traži dosta stabilnosti, nikakav avanturizam koji bi mogao da našteti Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On vjeruje da u Srpskoj ljudi razumiju da dolazi vrijeme u kojem će biti promjena u svijetu i da je važno da oni koji predstavljaju srpski narod imaju prolazne puteve u vezi sa mogućnostima da utiču na samu poziciju Srpske, što pokazuje predsjednik Srpske Željka Cvijanović posjetom SAD i on svojim posjetama Rusiji, Izraelu, Briselu i ostalim mjestima.

"A opet u Srpskoj čujem neke koji govore da postoji neka vrsta izolacije, vjerovatno misle da treba da me primi neko u Velikoj Britaniji, a ja smatram da su Britanci veliki spekulanti i da ovdje imaju svoje lokalne političare, političku partiju u Srpskoj koju podržavaju u želji da dođe do vlasti da bi oni mogli da kreiraju neke svoje interese, u pravilu na štetu srpskog naroda", istakao je Dodik.

On je naglasio da je najlakše biti opozicija i napadati sve, pokazivati netoleranciju ka bilo kakvom uspjehu ostvarenom u nemogućim okolnostima koje, između ostalog, podrazumijevaju i lične i prijetnje porodici.

"To je cijena posla koji radimo. Pokazali smo da nismo spremni da pokleknemo", zaključio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije