BiH

Dodik: BiH nefunkcionalna i propala država

Dodik: BiH nefunkcionalna i propala država
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | Dodik: BiH nefunkcionalna i propala država

SARAJEVO - Stav Republike Srpske je da stranci ne mogu da uređuju odnose u BiH, izjavio je danas srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je, nakon sastanka koji su članovi Predsjedništva BiH održali sa ministrom inostranih poslova Velike Britanije Elizabet Tras, rekao da je stav Srpske jasan i da su Velika Britanija i visoki predstavnik Pedi Ešdaun pormetili odnose u BiH.

"Rekao sam da je BiH nefunkcionalna i propala država jer postoji ogromno miješanje, pa i njihove vlade, te da je Pedi Ešdaun srušio Dejtonski sporazum uz asistenciju te vlade", istakao je Dodik.

"Trasova je mogla da primijeti potpuno podijeljeno Predsjedništvo u kojem Šefik Džaferović pokušava da se predstavi kao iznosilac stavova i mišljenja svih, što nije tačno", naglasio je Dodik.

Dodik je rekao da nema informacije o ugroženosti BiH, referirajući se na izjave Trasove da su Moldavija, Gruzija i BiH ugrožene i da ih treba braniti.

"Rekao sam joj da sam član vrhovne komande u BiH i da mi nemamo takve informacije, da je komandant Altee rekao da je ovdje stabilno i mirno, da je zamjenik Združenog štaba NATO isto tako rekao da nema bezbjednosnih izazova, a to smo mogli da čujemo i od Stjuarta Piča koji je bio tu prisutan. Rekao sam joj da ne može da tvrdi da ovdje treba nekoga da brani", istakao je on.

Dodik je, kako je rekao, nakon navoda Trasove o njenom dolasku i prisustvu Velike Britanije u BiH, upitao "ko je zvao i zašto imaju pravo da uđu u neku suverenu zemlju i da o tome govore".

On je naglasio da je šefici britanske diplomatije rekao da u BiH ne postoji visoki predstavnik.

"Rekao sam joj da je Velika Britanija zemlja koja je garantovala Dejtonski sporazum i da treba da se držimo onog što je napisano, a napisano je da članice potpisnice Aneksa 10 ovog sporazuma treba da imenuju visokog predstavnika, a Savjet bezbjednosti UN da to potvrdi, ali da se ni jedno ni drugo nije desilo", naveo je Dodik.

Dodik je rekao da je Trasova odgovorila da Velika Britanija smatra da u BiH postoji visoki predstavnik i da je to Kristijan Šmit.

"Јa sam joj nakon toga dao Aneks 10 da malo pročita. Vjerujem da će promijeniti stav ako bude dosljedno čitala", naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije