BiH

Dodik: Komšić može da piše privatno Nobelovom komitetu

Dodik: Komšić može da piše privatno Nobelovom komitetu
Foto: Vladimir Stojaković | Dodik: Komšić može da piše privatno Nobelovom komitetu

GRADIŠKA - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da neće biti ništa od najave hrvatskog člana Predsjedništva Željka Komšića o slanju protestne note Nobelovom komitetu u vezi sa nagradom Peteru Handkeu, navodeći da se odluke o takvim pitanjima u ime BiH mogu donijeti samo uz saglasnost sva tri člana.

Dodik je rekao novinarima u Gradišci da je on protiv toga, ali da ako Komšić hoće da piše privatno, on tu ništa ne može.

"Ako hoće da to piše privatno, šta ja tu mogu", naveo je Dodik.

Švedska kraljevska akademija dodijelila je Handkeu ovogodišnju Nobelovu nagradu za književnost za uticajan rad koji sa lingvističkom genijalnošću istražuje periferiju i posebnost ljudskog postojanja.

Handke je poznat po podršci Srbiji i Srbima i po stavu da krivicu za rat ne treba svaljivati na srpsku stranu.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić najavio je danas u Beču da će naredne sedmice Švedskoj akademiji nauka i Nobelovom komitetu biti poslato protestno pismo zbog dodjele Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao za N1 da je siguran da je onaj ko je utemeljio nagradu imao u vidu ljude koji donose i šire mir, a ne, kako se izrazio, likove poput Handkea, "koji šire mržnju i negiraju zločine i genocid zasnovan na etničkoj ili vjerskoj mržnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije