BiH

Dodik: Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno

Dodik: Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno
Foto: N.N. | Dodik: Naš cilj je da živimo zajedno sa Srbima, legalno i legitimno

MOSKVA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je cilj Srpske da zajedno živi sa Srbima, legalno i legitimno.

Odgovarajući na pitanje da li Republika Srpska razmatra mogućnost, bar u teoriji, da se u budućnosti pridruži Srbiji, Dodik je rekao da će Republika Srpska ostati u okviru teritorije u kojoj se sada nalazi, prvenstveno rukovodeći se interesima svog naroda.

"Mi smo jedan narod sa narodom Srbije, a Srbiju doživljavamo kao domovinu. Svakako ćemo sačuvati subjektivitet Republike Srpske. Ali kao što je, na primjer, njemački narod imao pravo da ujedini Istočnu i Zapadnu Nemačku, možda će nekad i srpski narod imati isto to pravo", rekao je Dodik.

Istakao je da Banjaluka nikada nije odustajala od potrebe jačanja Republike Srpske i da čeka da "neke velike sile da kažu da narod ima pravo na samoopredjeljenje".

Na pitanje da li je referendum moguć ove godine, Dodik je odgovorio:

"Vidjećemo".

Najavio je da bi ruski konzulat u Banjaluci mogao da bude otvoren već ove godine.

Dodik je u intervjuu za ruski list Izvestija rekao da su sve odluke o otvaranju predstavništva Rusije u Srpskoj, koje je najavljeno u maju 2022. godine, donijete sa obje strane i da se trenutno radi na tehničkim i logističkim pitanjima koja će omogućiti da predstavništvo bude što prije otvoreno.

Na pitanje da li očekuje da će se to desiti ove godine, Dodik je odgovorio:

"Da, naravno, mislim da je to realno".

Dodik, koji se 21. februara sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Kazanju, rekao je, prenosi Tanjug, da je Republika Srpska prošle godine potpisala ugovor sa ruskim Gaspromom o dugoročnim isporukama gasa do 2025. godine.

Na pitanje po kojoj cijeni Republika Srpska kupuje gas od Rusije, Dodik nije naveo o kojoj cijeni je riječ, ali je rekao da je Republika Srpska zadovoljna tom cijenom.

Potvrdio je da je Srpska počela da plaća ruski gas u rubljama.

Odgovarajući na pitanje da već dugi niz godina govori o mogućnosti održavanja referenduma o nezavisnosti Republike Srpske i da mnogi posmatrači to nazivaju političkom igrom, smatrajući da Banjaluka zapravo nikada to neće učiniti, Dodik je rekao da je Srpska uvučena u BiH i bila primorana da joj se pridruži poslije Dejtonskog sporazuma.

"Ako kažete da Banjaluka nikada neće to uraditi, da li ste spremni da se kladite na to? Mi nismo avanturisti", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije