BiH

Dodik: Rezolucija o Srebrenici zabija zadnji ekser u kovčeg BiH

Dodik: Rezolucija o Srebrenici zabija zadnji ekser u kovčeg BiH
Foto: N.N. | Dodik: Rezolucija o Srebrenici zabija zadnji ekser u kovčeg BiH

SREBRENICA – Donošenjem rezolucije o Srebrenici na izglasavanje u Generalnu skupštinu Ujedinjenih nacija je zabijanje zadnjeg eksera u kovčeg BiH jer nije ispoštovana procedura, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

On je, nakon sjednice Vlade RS koja je održana u Srebrenici kojoj je prisustvovao,  rekao da se trebaju učiniti koraci koji će ukazati na nemogućnost funkcionisanja BiH, i optužio strance da odgovorni za njeno donošenje, a da je to pokazalo i razvaljivanje dogovora od strane stranaca koji su postigli domaći lideri.

Dodik je pokazao spisak sa 87 imena za koje tvrdi da su živi, a da se vode kao stradali u Srebrenici, i dodao da su to podaci koji su dobijeni iz Centralne izborne komisije BiH.

Rekao je da se radi podacima koji se ne mogu osporiti, ali da to ne znači da ne poštuje stradale.

"Želim iskazati pijetet prema svim žrtvama. Za mene je jednako tragično stradanje bilo kog naroda i u tom pogledu RS nije štitila one koji su činili zločine. Mnogi su odgovarali, možemo da ih prihvatimo ili ne prihvatimo, ali dokazano je da RS nije krila ljude koji su činili zločin i nije ih sakrivala", rekao je Dodik.

On je ustvrdio da nema pravde za Srbe, odnosno da nisu procesuirani zločini nad Srbima na adekvatan način.

Dodik je rekao da će u dogovoru s lokalnim vlastima i svim etničkim grupama u Srebrenici biti formirana komisija kako bi se utvrdio datum kojim bi bilo obilježeno stradanje svih bez obzira na nacionalnost.

Najavio je i snimanje dokumentarnog igranog filma o Srebrenici, a Vlada će sa po deset miliona maraka pomoći opštine Srebrenica i Bratunac.

Dodik je rekao da je lično spreman da svakom Bošnjaku pomogne, a da poziva pravosuđe da svakog ko pokuša uraditi bilo šta prema bilo kom Bošnjaku bude najstrožije kažnjen.

On je, međutim, rekao da postoji namjera da se Srbe proglasi genocidnim narodom.

On je istakao da RS danas mirnim putem kreće u razdruživanje, te da je Zlatko Lagumdžija, ambasador BiH u UN-u podmuklo s Denisom Bećirovićem, bošnjačkim članom Predsjedništva BiH, radio bez konsultacije s domaćim organima i bez djelovanja Predstavničkog doma i Doma naroda BiH.

Dodik je rekao da će po ovoj rezoluciji sinonim za genocid biti Srebrenica, a ne Aušvic, te da će uz asistenciju EU biti pokušano da se u udžbenike upiše ono što je navedeno u rezoluciji, ali da RS to neće nikada prihvatiti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije