BiH

Dodik: Rezolucija treba da posluži i za uslovljavanje za puta ka EU

Dodik: Rezolucija treba da posluži i za uslovljavanje za puta ka EU
Foto: Dražan Pozderović | Dodik: Rezolucija treba da posluži i za uslovljavanje za puta ka EU

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da rezolucija o Srebrenici treba da odredi budućih 35 godina na ovim prostorima i da neprijateljima srpskog naroda posluži da smišljaju razne gadosti protiv Srba, poput uslovljanja puta ka EU tim sramnim dokumentom.

"Ova rezolucija treba da posluži muslimanima u BiH da nam to stalno serviraju kao problem, da nas natjeraju na tu diskvalifikaciju, ali od toga nema ništa", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić razmišlja isto kao i on da je rezolucija o Srebrenici dokument koji će značajno opteretiti budućnost srpskog naroda.

"I Srpska pravoslavna crkva razumije da je to ne samo politička, već i istorijska nepravda prema Srbima koji je stradalni narod. Svi smo okupljeni u razumijevanju toga", rekao je Dodik.

On je ukazao da današnji svijet karakteriše propast međunarodnog prava, a to se vidi i u promjeni načina glasanja u Generalnoj skupštini UN o rezoluciji i Srevbrenici.

"Na ovoj temi se očekivao konsenzus, ali Amerikanci su unijeli svoja pravila. Očekujemo da zbir onih koji su uzdržani i koji će biti protiv rezolucije bude veći od natpolovične većine. To bila mala satisfakcija u datoj situaciji, a ja bih rekao da bi to bila istorijska pobjeda", rekao je Dodik za RTS.

On je istakao da većina zemlja neće ni primjenjivati tu rezoluciji u svom lokalnom zakonodavstvu i obrazovnom sistemu.

"Političkom odlukom se pokušava nametnuti obrazovni sadržaj. Mi to odbijamo i nećemo učiniti", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da je Haški tribnal bio sud za Srbe, jer je na daleko veće kazne zatvora osudio Srbe, odnosno na preko 1.100 godina zatvora.

"Tamo se pokušava kroz pojedinačne sudske odluke napisati istorija. To je politički sud za jedan narod", rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske je naveo da muslimani u BiH pokušavaju da naprave mit od Srebrenice.

"Ako iko ruši BiH, to najbolje čine muslimani", rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije