BiH

Dodik otkrio o čemu će razgovarati sa Putinom

Dodik otkrio o čemu će razgovarati sa Putinom
Foto: Screenshot/RTRS | Dodik: Velika očekivanja od sastanka sa Putinom

SANKT PETERBURG - Očekivanja od sastanka sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom su velika, izjavio je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Dodik je za RTRS rekao da je njegov današnji sastanak sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom bio i neka vrsta pripremnog sastanka sa Putinom.

"Imamo nešto važnijih tema za razgovor, oni su svakako ekonomske prirode. Pokušaću da saznam ono što mene interesuje na političkom planu, njegove procjene i opservacije dokle bi to moglo da traje, kako će svijet izgledati poslije", rekao je Dodik.

Dodik je istakao da "mi moramo da razmišljamo šta će se desiti i nama u novoj konstelaciji odnosa".

"Oni su nam rekli da ne napuštaju svoje prijatelje , da i dalje stoje iza prijatelja koji dijeli iste vrijednosti, a to su one identitetske vrijednosti vezano za narod, državu i sve ono što je važno. Veoma sam zadovoljan činjenicom da se stvari ovdje odvijaju u skladu sa ranijim planovima i da ću već sutra razgovarati i sa Putinom i sa generalnim direktorom Gasproma", naglasio je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da je sa Lavrovom razgovarao i o ALTEA misiji.

"Oni ne žele da ugroze stabilnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Savjetu bezbjednosti. Uvjeren samda će se pratiti i na neki način odobriti naše mišljenje o tome da ALTEU treba produžiti i da je to nešto što može da izgradi neko povjerenje u BiH. Јa mogu sada javno da kažem da je Lavrov razumio to pitanje, mi ćemo ostati u kontaktu po tome i potpuno sam siguran da ALTEA kao misija neće biti ugrožena u BiH", poručio je Dodik.

Dodik izjavio je da Rusija cijeni principijelan stav Republike Srpske o neutralnosti, te ocijenio smješnim napore koji se čuju u Sarajevu kako bi oni uveli sankcije Moskvi koja je potpisnica i garant Dejtonskog sporazuma.

"A Rusija je garant te zemlje za koju se oni kao nešto bore. Ako Rusija nije garant te zemlje, onda je ona i upitna, ta BiH", rekao je Dodik u Sankt Peterburgu.

Dodik je rekao da i bošnjačka strana u BiH od neutralnosti u vezi sa ukrajinskom krizom ima niz benefita od kojih je prvi činjenica da su dobili gas po gotovo istim cijenama kao i Srbija i Republika Srpska.

"Bez obzira što oni (bošnjačka strana) nastavljaju da kleveću i napadaju Rusku Federaciju. Mislim da nije principijelno i da bi trebalo da bar malo zaćute oko svega toga. Očigledno je da se nisu uvele sankcije Rusiji jer da jesu sigurno bi bio problem i prijema i mnogo čega drugoga", izjavio je za RTRS Dodik nakon sastanka sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovom.

Dodik je rekao da je na sastanku sa Lavrovom izražena podrška Dejtonskom sporazumu u smislu da se on treba očuvati.

"To je principijelni stav Ruske Federacije. Činjenica i tvrdnja da Ruska Federacija smatra da ne postoji visoki predstavnik jer nije imenovan u skladu sa Dejtonom i Aneksom 10. Oni primjećuju da taj čovjek tamo pokušava da glumi visokog predstavnika, da donosi neke odluke. Pitali su nas na koji način mislimo da se tome suprostavimo u smislu tih odluka. Razgovarali smo o našim namjerima u tom pogledu", naveo je Dodik.

Dodik je ocijenio da je današnji susret sa Lavrovom bio odličan sastanak sa velikim starim prijateljem, dodajući da su razgovarali o svim važnim političkim, ekonomskim i socijalnim pitanjima.

On je dodao da je tema razgovora bila i situacija u vezi sa Ukrajinom.

"Naravno da to opterećuje sve odnose i Rusi oko toga imaju određena opterećenja. I oni žele da se to sve što prije završi i da se pokuša uspostaviti normalizacija koja će omogućiti da se otvori ekonomija i nastavi dalje", rekao je Dodik.

Na sastanku je, kako je naveo, bilo riječi i o predstojećim izborima u BiH, ekonomiji i potrebi da se nastavi izgradnja gasovoda, te da se učini dostupnim mogućnost nabavke đubriva iz Rusije za poljoprivredne proizvođače Srpske.

Dodik je naglasio da je razgovor sa Lavrovom bio potpuno prijateljski i otvoren.

"Daleko mi je sada jasnija ukupna situacija nakon ovog sastanka", rekao je Dodik.

On je rekao da je za Republiku Srpsku značajan Lavrovov stav da Rusija ostaje privržena Dejtonskom sporazumu i da cijeni njegov stav da nema izmjena Dejtona.

"To je potvrda našeg stava prije svega i taj stav smo gradili zajedno. Rusija se ponaša principijelno za razliku od nekih koji lažno govore da su za Dejton a sve čine da ga sruše. To gledamo gotovo svaki dan", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Lavrov na sastanku insistirao na održavanju mira, te da je jedan od tema razgovora bila misiji ALTEA.

"Oni ne žele da ugroze sigurnost po bilo kom pitanju u BiH i oni će apsolutno racionalno pristupiti tom pitanju u Savjetu bezbjednosti. Ja sam uvjeren da će se pratiti i na neki način i odobriti naše mišljenje o tome da ALTEU treba produžiti. Ja bih volio da nema ni jedne vojne operacije tamo, ali da je to nešto što može da izgradi neko povjerenje u BiH. Lavrov je razumio to pitanje i mi ćemo ostati u kontaktu o tome. Potpuno sam siguran da ALTEA kao misija neće biti ugrožena u BiH", istakao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije