BiH

Dodik: Vlasti u BiH pokušavaju još više da otežaju položaj Srba

Dodik: Vlasti u BiH pokušavaju još više da otežaju položaj Srba
Foto: Ilustracija | Dodik: Vlasti u BiH pokušavaju još više da otežaju položaj Srba

BEOGRAD - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da vlasti u BiH pokušavaju da još više otežaju položaj Srba i naveo da Srbi u Sarajevu govore tiho da su pripadnici srpskog naroda i da imaju strah.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da Srbi u bivšim jugoslovenskim republikama veoma loše prolaze i da je riječ o institucionalnim progonima, a da se u Hrvatskoj širi i veliki strah kod Srba koji nemaju hrabrosti da izraze svoju nacionalnu pripadnost.

"Od Slovenije do Makedonije, Crne Gore, BiH, imamo ozbiljne probleme koji idu na narušavanje srpskog nacionalnog identiteta", ocijenio je Dodik.

Naveo je da Srbi tamo nisu uključeni u institucije kao što su ostale manjine uključene u slučaju Srbije i Republike Srpske.

"Pripadnici ostalih naroda imaju potpuno pravo izražavanja identiteta. Razgovarali smo o toj činjenici", rekao je Dodik.

On je rekao da vlasti u BiH pokušavaju još više da otežaju položaj Srba i naveo da Srbi u Sarajevu govore tiho da su pripadnici srpskog naroda i da imaju strah.

Dodik je kazao da u prethodnim vremenima uloga međunarodne zajednice "u najmanju ruku nije bila korektna".

Kako je rekao, ona je pokušala da uruši Republiku Srpsku i da ojača unitarnu BiH koja je "antisrpski projekat".

"Mi u Republici Srpskoj ne vidimo mogućnost i okvir za našu nacionalnu slobodu", rekao je Dodik i dodao da je BiH koja je stvorena Dejtonom pomalo izgubljena, jer je degradirana.

Kako je rekao, s druge strane, Bošnjaci u Republici Srpskoj su zastupljeni u institucijama.

On smatra i da je veoma važno što se u Srbiji obilježava godišnjica "Oluje", kako bi se ukazalo na to koliko je Srba iz Hrvatske prognano i ubijeno.

On je za "RTS" naveo i da 250.000 Srba prognano iz Hrvatske, ali da su oni došli na sigurno i poboljšali život i kapacitete u Srbiji i Republici Srpskoj, ocjenjujući i da je odlaskom Srba Hrvatska izgubila.

Dodik je istakao značaj jedinstva Republike Srpske i Srbije, a naveo je da je zahvalan predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na tome što je tek sa njim kao premijerom uspostavljeno obilježavanje "Oluje".

(Sputnjik)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije