BiH

Dodik: Zapad želi samo poslušnike

Dodik: Zapad želi samo poslušnike
Foto: Srna | Dodik: Zapad želi samo poslušnike

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH rekao je na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da je Balkan okusio snagu SAD te da Velika Britanija koja je napustila EU sada pokušava da preuzme određenu ulogu na tom prostoru.

"Dominantno je narativ da treba spriječiti maligni ruski uticaj kako oni to kažu. Naravno da ima uticaj ali nije maligni. Rusi nisu bacali osiromašeni uranijum. Zapadni svijet je odvojio Kosovo i rekao da mogu biti samostalna država, nisu vodili računa o teritorijalnom integritetu Srbije, a sada govore o teritorijalnom integritetu Ukrajine", rekao je Dodik na jednom od panela Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

On je rekao  da je u svijetu evidentan deficit lidera te da Bosna i Hercegovina ostaje i dalje nestabilna i pod protektoratom zapadnog svijeta.

"Sav problem tog pristupa je što je zapad želio da ima poslušnike i mislim da je došlo do kraha tog sistema", rekao je Dodik naglašavajući da zapadnim vrijednostima ne može da se vjeruje.

Govoreći o sukobu Rusije i Ukrajine, Dodik je rekao da se radi o globalnom odmjeravanju snaga u kojem zapad želi da dobije rat u kojem ne učestvuje, pitajući se kako je to moguće.

"Do zadnjeg ukrajinca se vodi rat kako bi se Rusija dovela u poziciju da opet bude slaba i isporuči svoje resurse", rekao je Dodik.,

On je ponovio da BiH nije uvela sankcije Rusiji te da je BiH zbog toga pod velikim pritiskom. Takođe, Dodik je rekao da na globalnoj sceni postoji nekoliko važnih sistemskih kriza, koje traže ozbiljne analize.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije