BiH

Dodik o dolasku vojnika: Njemačka ne može imati povjerenje Srba i Srpske

Dodik o dolasku vojnika: Njemačka ne može imati povjerenje Srba i Srpske
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Dodik o dolasku vojnika: Njemačka ne može imati povjerenje Srba i Srpske
B.Đ.

NOVI GRAD - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da Njemačka ne može u BiH da ima povjerenje Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori da treba promijeniti politički sistem i sve koncentrisati na nivou BiH, te ukinuti entitete.

Komentarišući jučerašnji dolazak njemačkih vojnika u BiH u sastavu operacije Altea, Dodik je rekao da Srbi ne odlučuju o tome ko čini taj sastav, ne mogu ništa da urade i mogu samo da imaju svoje mišljenje.

"Imajući u vidu, pogotovo u posljednje vrijeme, politiku Njemačke koja se odrazila kroz pitanja njihove rezolucije u Bundestagu koju su donijeli, mi ne možemo da imamo povjerenje u tu vojnu strukturu i da je ovo isključivo vezano za taj segment. Imajući u vidu da je tom rezolucijom Bundestaga rečeno da se zadire u ustavno-pravni poredak, to je tipično miješanje u stvari jedne zemlje", rekao je Dodik danas u Novom Gradu.

On je istakao da je protiv dolaska njemačkih vojnika u BiH, "ako to nešto znači, ali očigledno ne može da zaustavi".

"Ukazivaćemo na ove sve momente i elemente zašto sam protiv. Njemačka ovdje, ne samo zbog istorijskih, nego i aktuelnih pristupa BiH, apsolutno ne može da ima povjerenje nas Srba i Republike Srpske, imajući u vidu ranije usvojenu rezoluciju u Bundestagu, koja govori o tome da treba promijeniti politički sistem i treba sve koncentrisati na nivou BiH, ukinuti entitete i mi ne možemo da imamo povjerenje i da damo podršku takvoj politici Njemačke i njenom prisustvu ovdje", rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na pitanje problema skladišta radioaktivnog otpada koji Hrvatska planira na lokaciji Trgovska gora, na samoj granici sa BiH, te je naglasio da lažu svi koji kažu da je tu nešto prodato, najavivši međunarodnu arbitražu.

"Ići ćemo na arbitražu, sudski postupak da se ovo pitanje rješava na međunarodnom planu. Činimo sve na političkom planu da se ovo pitanje riješi. Nažalost, ne mogu garantovati da će ovaj problem biti riješen, ali mogu da ćemo ovo pitanje držati u žiži interesovanja", istakao je Dodik.

On je pojasnio da su institucije Republike Srpske učinile sve što je bilo u njihovoj nadležnosti kako bi se ovaj problem riješio da da je Pravni tim sačinio okvir na osnovu čega će u narednom periodu biti činjeni koraci u zaštiti interesa BiH.

"Što se tiče graničnog prelaza ima pomaka kad je u pitanju rekostrukcija mosta ali treba riješiti status graničnog prelaza jer je to stvorilo brojne probleme privrednicima i svim građanima", naveo je Dodik.

Dodik je, boraveći u Novom Gradu, danas najavio da će u projekte u Novom Gradu u narednom periodu biti izdvojeno tri miliona KM, koja će biti obezbijeđena iz resursa Republike Srpske.

"To su projekti putne mreže, vodosnabdijevanja i sanacije štete od zemljotresa. Osim toga, značajno je da će nakon izgradnje dionice auto-puta Prijedor-Banjaluka posao biti nastavljen izgradnjom brze ceste do Novog Grada, Dubice i Gradine", rekao je Dodik.

Kad je u pitanju lokalni nivo, Dodik je rekao da su danas razgovarali i o energetskim pitanjima i stanju poljoprivrednih usjeva.

"Cilj je obezbijediti dovoljno hrane i sigurno snabdijevanje strujom i vodom", naveo je Dodik.

Dodik se danas u Novom Gradu sastao sa načelnikom te opštine Miroslavom Drljačom, a sastanku su prisustvovali i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija i ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije