BiH

Dodik o odluci NS RS: To nije moj vitalni interes nego Republike Srpske

Dodik o odluci NS RS: To nije moj vitalni interes nego Republike Srpske
Foto: Dražan Pozderović | Dodik o odluci NS RS: To nije moj vitalni interes nego Republike Srpske

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije ponovo doći na odlučivanje i, ako bude stvari koje ne odgovaraju Republici Srpskoj, ponovo pokrenuti vitalni interes da se to sanira.

Dodik je rekao da je uradio svoje kada je pokrenuo vitalni interes na odluku o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije, jer da nije - danas bi imao napad opozicije da je propustio to da uradi.

On je istakao da je nestvarno da su iz opozicije spremni žrtvovati interes Republike Srpske na ovako bezočan način.

"Ovaj sporazum će ponovo doći na odlučivanje i, ako bude stvari koje ne odgovaraju Srpskoj, ponovo ću pokrenuti vitalni interes da se stvari saniraju", izjavio je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je podsjetio da je pokrenuo vitalni interes sa stanovišta svoje funkcionalne odgovornosti jer je vidio da se u pripremi izrade sporazuma ignoriše stav Republike Srpske.

"To nije moj vitalni interes, nego Republike. Pogrešno je bilo od svih koji su to tako pokušali da predstave, kao odnos prema mom položaju. Jasno sam naveo da četiri ministarstva iz Republike Srpske navode da u sporazumu ima manjkavosti kada smo o tome razgovarali. To gospoda nisu željela da uvaže, te je tako to jedino što mi je preostalo", pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, nekima je bilo samo važno pokrenuti priču, pa sada Srpska ide na drugi način u proces pregovaranja, jer sve što je napomenuto ne važi za one iz opozicije.

"Kada sve prevedete, moje je bilo da dostavim Narodnoj skupštini Srpske, pa skupština može da reaguje i ovako i onako", naglasio je Dodik.

Dodik izjavio je da se podsekretar UN za politička pitanja Rouzmeri di Karlo na današnjem sastanku u Sarajevu interesovala za razvoj političke situacije u BiH, posebno kakva će biti atmosfera pred opšte izbore u oktobru.

"Razgovarali smo o projektima koje ovdje provodi UN, socijalnoj inkluziji koja je ranije dogovorena između različitih agencija UN da bi se reagovalo na posljedice pandemije virusa korona, a sastanak je bio prilika da evociramo i neka sjećanja iz prošlosti kada je Di Karlova bila ovdje veoma angažovana u ime Vlade SAD", rekao je Dodik novinarima.

Dodik je podsjetio da je u vrijeme njenog angažmana u BiH aktuelno bilo pitanje reforme policije.

"Ta reforma policije nije provedena kako su oni zamišljali. To govori o tome da treba da ostanemo na pozicijama naših interesa i da moramo da poštujemo naše vrijednosti u Republici Srpskoj. Ako ne budemo poštovali naše vrijednosti i naše nadležnosti, onda gubimo naše interese", rekao je Dodik.

Podsjetimo, Narodna skupština Republike Srpske danas nije dvotrećinskom većinom usvojila odluku o potvrđivanju izjave srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika o proglašenju veoma štetnom po vitalne interese Srpske odluke o pokretanju postupka za vođenje pregovora radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji BiH i Velike Britanije.

Od ukupno 62 prisutna poslanika, svi su glasali, a veto je podržao 51 poslanik, niko nije bio protiv, dok je uzdržano bilo 11 poslanika.

Pomoći BiH oko kandidatskog statusa, a ne uništavati jedini konsenzus

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da je neprihvatljivo i neobjašnjivo da Brisel ne primjećuje konsenzus koji je postignut unutar BiH u vezi evropskog puta i apelovao da se zemlji pomogne da dobije kandidatski status, a ne da se "razvaljuje" jedini konsenzus koji postoji.

"Znamo savršeno dobro da Ukrajina nije imala nikakav postupak približavanja EU. Ukoliko to tako bude, to bi bila loša poruka. Bio bih zahvalan evropskim zvaničnicima kada bi sutra, odnosno, ovih dana dali kandidatski status BiH", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu.

On je naveo da bi u slučaju da BiH dobije kandidatski status to značilo novu brzinu kojom bi mogla zemlja da se kreće i bila bi to nova realnost i to bi joj dalo šansu.

"Ovako ako nas izbace iz ovog trenutka, time bi doprinijeli daljoj destabilizaciji BiH. I mi koji radimo ovdje postavićemo pitanje smisla da se uopšte bavimo tim pitanjem. Ako je kriterijum bio broj poginulih – pa više je poginulo u BiH. Zašto je izostavljaju vezano za kandidatski status", upitao je Dodik.

Srpski član Predsjedništva BiH je naveo da je to očigledan utisak, iako su takva poređenja potpuno nepotrebna i neumjesna.

"Ako Ukrajini daju kandidatski status samo zato što je u sukobu i ako je to mjera, pa mi smo to imali prije više od 20 godina", rekao je Dodik.

Osvrćući se na pozive iz Slovenije za ubrzani pristup BiH EU, Dodik je naveo da je takvih inicijativa bilo ranije od bivšeg slovenačkog predsjednika Boruta Pahora koji je imao važnu ulogu u tome.

"Mi smo zahvalni. Nisam upoznat u detalje, ali u svakom slučaju svako ko doprinese da se BiH stavi na dnevni red i da kandidatski status, bićemo zahvalni bez obzira da li dolazi iz Slovenije, Italije, Hrvatske, Francuske. Imajući u vidu da je Makron sinoć izgubio parlamentarnu većinu njemu je do BiH kao do lanjskog snijega. U takvom vremenu živimo", rekao je Dodik.

On je apelovao je da se pomogne BiH da dobije kandidatski status i da se "ne razvaljuje" jedini konsenzus koji postoji i koji je vezan za evropski put zemlje.

"Dajte snagu tom putu. Ako ne date snagu tom putu nemojte dolaziti ovamo i pitati o čemu se radi. Uvijek su uslovljavanja nama, a šta je sa Ukrajinom? Da li se uslovljava tamo?", upitao je Dodik.

On je dodao da se čini da zvanični Brisel smatra da je BiH manje vrijedna, zbog čega je i uslovljavaju.

"Ako je Ukrajini dato kako je dato u proceduri, neka daju i nama. To i tako ćemo razumjeti, a sve drugo nećemo razumjeti", napomenuo je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije