BiH

Doktor Nakaš: Jugoslavija imunizirala 18 miliona ljudi, šta da je bila ova vlast?

Doktor Nakaš: Jugoslavija imunizirala 18 miliona ljudi, šta da je bila ova vlast?
Foto: Anadolija/Arhiva | Doktor Nakaš: Jugoslavija imunizirala 18 miliona ljudi, šta da je bila ova vlast?

U bivšoj Jugoslaviji 1971. imunizirano je 18 milion građana za mjesec dana zbog pandemije variola vere. Da je situacija slična sadašnjoj, da je ova vlast bila u Jugoslavija, mislim da bi se epidemija variola vere proširila tako da bi cijela država bila karantin nekoliko godina, rekao je doktor Bakir Nakaš.

On je rekao da će u najave Vlade FBiH da će nabaviti dva puta po 250.000 vakcina vjerovati kada one stignu.

"Vjerovat ću kad ih nabave. Dok vakcine ne vidim na aerodromu, ne vjerujem im", rekao je doktor Nakaš u emisiji "Pressing" na televiziji "N1".

Dodaje da preferira one vakcine koje su raspoložive.

"Što znači da se trebalo voditi logikom da su najbolje vakcine koje su bile raspoložive, koje su se mogle lakše nabaviti. Vjerovatno su odgovorni imali i opterećenje da li će neke vakcine priznati Evropska unija, ali nije se trebalo voditi računa da li su “istočne” ili “zapadne”, da li je moderna nano tehnologija proizvodnje ili klasična", ističe Nakaš.

Istakao je da se nije vakcinisao iako se nekoliko puta pokušao prijaviti.

"Pokušao sam se preko Zavoda prijavit pet ili šest puta i nikad nisam dobio SMS poruku. Tako da nisam siguran da li sam se prijavio. Vjerujem da sam u prioritetnoj skupini kada bi krenula masovna vakcinacija", kaže Nakaš i dodaje da nije ni razmišljao o opciji da ode u Srbiju da se vakciniše.

"Mene su prijatelji zvali u Sandžak ili Beograd. Nisam imao tu želju. Smatram ako stanovništvo ne može dobiti vakcinu zašto bih ja bio taj koji je prioritet u odnosu na druge ljude. Srbija je ispala dobrotvor u odnosu na druge zemlje. Tome su doprinijeli naši političari koji nisu nabavili vakcine, a otišli su tako da se imunizuju", dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije