BiH

Dudaković ponovo u sudnici nakon skoro dvije godine

Dudaković ponovo u sudnici nakon skoro dvije godine
Foto: Nedžad Uglješa | Nastavak suđenja Dudakoviću nakon skoro dvije godine

SARAJEVO - Sud BiH nakon skoro dvije godine zakazao u ponedeljak nastavak suđenja nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije RBiH Atifu Dudakoviću i još šesnaestorici pripadnika i komandanata tog korpusa zbog zločina počinjenih nad srpskim civilima i vojnicima na području Krajine, saopšteno je iz Suda BiH.

Podsjećamo, nastavak suđenja nije bilo zakazano zbog pandemije virusa korona.

Pored Dudakovića optuženi su i Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljdedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

U optužmici se oni terete za zločine protiv čovječnosti počinjenih na području opšina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 lica, progon i uništenje vjerskih objekata.

Protiv 17. optuženog, Aleta Hodžića, predmet je razdvojen nakon što je Sud dobio nalaz timskog vještačenja i on će biti posebno dovršen kada se za to steknu uslovi.

Dio optužnice za Dudakovića odnosi se na ratne zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, pripadnicima i pristalicama Narodne odbrane Autonomne Pokrajine Zapadna Bosna za vrijeme sukoba u Cazinskoj krajini na području opština Bihać i Cazin.

Dudaković je uhapšen u Bihaću 24. aprila 2018. godine. Na ročištu za izjašnjenje o krivici 19. decembra iste godine, izjasnio se da nije kriv, a suđenje je počelo 15. aprila 2019. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije