BiH

FBiH briše riječ "Bosanski" sa saobraćajnih znakova koji vode u opštine RS

FBiH briše riječ "Bosanski" sa saobraćajnih znakova koji vode u opštine RS
Foto: N.N. | FBiH briše riječ "Bosanski" sa saobraćajnih znakova koji vode u opštine RS
N.N.

SARAJEVO – Sa saobraćajnih znakova za vođenje saobraćaja u Federaciji BiH prema mjestima Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica i Bosanska Gradiška biće izabrisana riječ "Bosanski", potvrđeno je iz Javnog preduzeća “Ceste Federacije BiH”.

Poslanica SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić nedavno se na sjednici najvišeg organa državne zakonodavne vlasti pobunila zbog toga što se u FBiH nazivima opština na teritoriji RS dodaje riječ "Bosanski".

Njoj je posebno zasmetalo što subjekti u Federaciji BiH, među kojima su i mediji, Brod nazivaju Bosanski Brod, Gradišku nazivaju Bosanska Gradiška, Šamac je Bosanski Šamac, a Novi Grad nazivaju Bosanski Novi.

Javno preduzeće “Ceste Federacije BiH” dostavilo je odgovor Dušanki Majkić u vezi s korištenjem starih naziva naseljenih mjesta u RS na zvaničnim mjestima u FBiH (putni pravci, mape, mediji).

Direktor “Cesta Federacije BiH“ Ljubo Pravdić napisao je kako je odluka Ustavnog suda BiH iz 2011. godine vezana za neustavnost odredbi Zakona o jedinstvenom matičnom broju BiH.

"Ustavni sud BiH je donio odluku kojom nalaže Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od pola godine u spomenuti zakon ugradi samo one nazive općina koji su važeći u RS", naveo je Pravdić, piše Klix.ba.

On ističe da su tako iz ovog zakona izbrisani nazivi Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Bosanski Novi, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, a umjesto njih su novi nazivi Brod, Šamac, Novi Grad, Kozarska Dubica i Gradiška. Izbrisan je i naziv Skender Vakuf jer se ta opština prema aktuelnim propisima u RS zove Kneževo.

"Na magistralnim cestama FBiH nalazi se nekoliko znakova obavijesti za vođenje saobraćaja prema navedenim naseljenim mjestima, koje su postavljene prije 2012. godine, te 'sporne' nazive ćemo ispraviti kod 'zanavljanja' predmetne saobraćajne signalizacije. Naravno, od 2012. godine poštujemo date odluke Ustavnog suda BiH kod postavljanja nove saobraćajne signalizacije", piše u odgovoru koji potpisuje Pravdić.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije