BiH

File se povukao iz slučaja "Sejdić i Finci"

File se povukao iz slučaja "Sejdić i Finci"
File se povukao iz slučaja "Sejdić i Finci"

SARAJEVO - Razočaran neuspjehom stranačkih lidera u BiH da se dogovore o sprovođenju presude "Sejdić i Finci", Štefan File, komesar Evropske unije za proširenje, poručio je danas da se on povlači iz ovog "slučaja".

"Zaključio sam svoj angažman u vezi s ovim pitanjem. Vrijeme je da institucije BiH na sebe preuzmu ovu inicijativu", izjavio je File nakon što preksinoć na višesatnom sastanku, kojem su prisustvovali on i predstavnici SAD, lideri sedam političkih stranaka nisu postigli sporazum o provođenju presude Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu donesene 2009. godine.

"Ovo je sramota za političare u BiH, jer su veoma neodgovorno pristupili realizaciji odluke Suda u Strazburu. Ovo nije moj neuspjeh, ovo je poraz političara u BiH", ocijenio je File. Poručio je da provođenje presude "Sejdić i Finci", koja nalaže da se omogući i pripadnicima nacionalnih manjina kandidovanje za pozicije u Predsjedništvu BiH i Domu naroda bh. parlamenta, ostaje uslov za napredak BiH ka članstvu u Evropskoj uniji.

"Implementacija ove presude je međunarodna obaveza BiH i to nije neko virtuelno pitanje. Od njene provedbe zavise stupanje na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU, mogućnost aplikacije za članstvo u Uniji, više reformi i investicija", napomenuo je evropski komesar za proširenje.

Govoreći o zadnjem u nizu sastanaka s liderima SDA, SDS-a, SDP-a, SNSD-a, dva HDZ-a i SBB-a, održanom preksinoć u Sarajevu u vezi s ovom presudom,  kazao je da su se neki učesnici maksimalno trudili da dođe do dogovora, a neki su samo govorili, ali nisu učinili nikakav napor.

"Diplomata sam i neću govoriti ko je ko. Vidio sam i da su neki bili fokusirani na suštinu problema, a drugi su pokušavali uključiti i teme koje se ne tiču presude", rekao je File, potcrtavši da bi provođenjem presude u slučaju "Sejdić i Finci" bio izgrađen most za prelazak BiH iz dejtonske u briselsku fazu.

Ovo je sramota za političare u BiH. Vrijeme je da institucije BiH na sebe preuzmu ovu inicijativu, poručio File

Budući da je razgovarao i s predstavnicima civilnog društva, File je pozvao predstavnike vlasti da osiguraju sistem puno odgovorniji prema građanima.

Stranački čelnici, nakon neuspješnog sastanka u Delegaciji EU, objasnili su da rješenje o presudi "Sejdić i Finci" nije usaglašeno zbog sporenja u vezi sa definisanjem dva izborna područja u FBiH kao jedne izborne jedinice, iz kojih bi direktno bila birana dva člana Predsjedništva BiH. Kao i na svim prethodnim pregovorima, "zapelo" je na tome kako osigurati da pri izboru dva člana Predsjedništva ne bude više nametanja izborne volje nijednom konstitutivnom narodu, a da se istovremeno omogući da ubuduće budu birani i kandidati iz kategorije ostalih. Uspostava izbornih područja ranije je predložena kako bi se definisalo da prvi član Predsjedništva bude onaj s najviše glasova birača, a drugi onaj koji je dobio većinsku podršku u kantonima FBiH gdje prvoplasirani nije dobio natpolovičnu većinu glasova.

Lideri SDP-a i SDA Zlatko Lagumdžija i Bakir Izetbegović kazali su da im je neprihvatljiv prijedlog hrvatskih stranaka da izborna područja budu fiksna i unaprijed određena, što smatraju "crtanjem novih karata i podjelom BiH".

"Pojavio se prijedlog da se četiri kantona u Ustavu definišu kao područje broj dva: Livno, Zapadna Hercegovina, Hercegovačko-neretvanski i Posavski kanton", precizirao je Lagumdžija.

Lagumdžija je danas pozdravio izjavu Filea, koji je "konačno vrlo jasno rekao da nismo svi isti, da među političkim liderima u BiH postoje oni koji su ulagali iskrene napore da dođe do dogovora, oni koji su govorili da žele dogovor, ali nisu činili nikakav iskren napor, kao i onih koji su u cijelo ovo pitanje pokušali nametnuti nešto drugo što nije suština presude".

"Imajući u vidu situaciju u zemlji, posebno ohrabruje podrška komesara Filea inicijativi koju sam predložio predstavnicima EU, a kojom sam tražio da se, bez obzira na to što se ne može doći do rješenja o provođenju odluke Suda u Strazburu u predmetu 'Sejdić i Finci', ubrzaju razgovori i pruži tehnička pomoć u implementaciji poglavlja 23 i 24, koja se odnose na vladavinu prava, pravosuđe i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", kaže Lagumdžija.

Martin Raguž, predsjednik HDZ 1990, smatra da je ključni uzrok neuspjeha nedostatak političke volje svih lidera političkih partija.

"Loptica je zasad prebačena u naše ruke od Filea. Rješenje koje je bilo na stolu i dobilo saglasnost podrazumijeva da jedan član Predsjedništva BiH, bez sadašnje nacionalne odrednice,  direktno bude biran iz RS, a dva člana Predsjedništva BiH direktno iz FBiH", naglasio je Raguž.

Korupcija  u fokusu                     

Štefan File obavijestio je danas predsjedavajućeg Vijeća ministara i enititetske premijere da će i strukturalni dijalag o reformi pravosuđa  između BiH i EU biti proširen na neke članove  poglavlja 23 pravnih tekovina EU (pitanja pravosuđa i temeljnih prava), a zbog odlučnije borbe protiv korupcije u BiH.

"Naš plan je da u potpunosti uključimo građansko društvo u ove aktivnosti", kazao je File i precizirao da se za početak marta planira sastanak koji bi bio posvećen ovoj novoj aktivnosti EK.

Ekonomska pomoć

Nakon sastanka s Vjekoslavom Bevandom, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, te s premijerima RS i FBiH Željkom Cvijanović i Nerminom Nikšićem, koji se nisu obratili novinarima, File je poručio da se zbog kraha pregovora o presudi "Sejdić i Finci" EU ne povlači iz BiH, nego nastavlja svoj angažman.

"U cijeloj regiji Evropska komisija fokus premješta na jačanje ekonomskog upravljanja. Ova inicijativa biće pokrenuta u ponedjeljak u Londonu i BiH će biti jedna od prvih zemalja koje će imati koristi od ovog programa", najavio je.

Precizirao je da će EU pomoći BiH da pripremi program za ekonomske reforme usmjerene na poboljšanje poslovnog okruženja, povećanje zaposlenosti, brže procesuiranje sudskih predmeta i efikasnije korištenje budžetskog novca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije