BiH

Građani Federacije BiH kivni zbog policijskog časa

Građani Federacije BiH kivni zbog policijskog časa
Foto: N.N. | Građani Federacije BiH kivni zbog policijskog časa

SARAJEVO - Građani u FBiH negoduju zbog uvođenja policijskog sata od 23 do pet ujutro jer se, po njihovom mišljenju, ništa neće promijeniti u vezi s trenutnim velikim brojevim oboljelih i umrlih od posljedica virusa korona.

Tako građani ovog entiteta na društvenim mrežama odluku Kriznog štaba FBiH da uvede policijski sat smatraju smiješnom i neučinkovitom. Tvrde da će i dalje raditi barovi, da će omladina do 23 sata biti po kafićima i da to neće povoljno uticati na smanjenje broja oboljelih. Takođe, veliki broj građana smatra da su javna komunalna preduzeća najveći izvor zaraze jer na njihovim šalterima vladaju velike gužve.

Sarajka Maja Delić, kaže za "Nezavisne", da odluka o policijskom satu ništa neće promijeniti.

"Ljudi će se i dalje okupljati po kafanama i političkim predizbornim skupovima", kaže ona.

S druge strane, pozicija i opozicija različito gledaju na uvođenje ove mjere, pa tako prvi smatraju da je kredibilitet Kriznog štaba FBiH srušila politika, dok drugi ističu da druge službe nisu dovoljno pratile odluku Štaba.

Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda FBiH, za "Nezavisne" ističe da je jasno da je kompletan sistem koji bi trebalo da bude profesionalan u potpunosti ispolitiziran.

"Od vrha piramide, Kriznog štaba FbiH, koji je sve vrijeme i u ljetnom periodu koketirao sa činjenicama da su nam svadbe i noćni klubovi bili rezervoar tih zaraza, nažalost zatvarale su se oči zato što su te svadbe pravili političari ili doktori svojoj djeci", kazao je Žuljević i dodaje da je kredibilitet Kriznog štaba srušila politika, a samim tim na kraju je Štab potpuno pogubljen i nije u stanju da kontroliše međukantonalnu situaciju.

"Neko smatra da se virus gasi u pet, a pali u 23 sata. Neko misli da je virus na baterije i da neko stavlja i vadi baterije", istakao je Žuljević.

Ismet Osmanović (SDA), poslanik u Predstavničkom domu FBiH, za "Nezavisne" ističe da čarobnog štapića nema i da su sve zemlje pod sličnim pritiskom i svi pokušavaju nači svoj modus kako se uspješno boriti protiv pandemije.

Dodaje da borba protiv pandemije, između ostalih faktora, ovisi i o organizovanosti države te da što je država organizovanija i ima efikasnije službe toliko je efikasnija u borbi protiv pandemije i obrnuto.

"U FBiH se uviđa da i neke popratne službe nisu dovoljno organizovane i ne odgovaraju na pravi način na mjere koje Krizni štab FBiH uvodi. Oni rade na bazi struke, ali suštinsko pitanje je pitanje provedbe mjera. Čini se da su mjere dosta kvalitetne, ali slaba je provedba. Imamo situaciju da smo u fazi izborne kampanje i jako je teško kontrolisati političke subjekte u tome. Ali, mislim da je tu trebalo bolje da reagiraju inspekcija i policija", ističe Osmanović.

Zabrane pošteđeni stranke i odbori

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva uputio je instrukciju upravama policija i MUP-u u vezi s policijskim časom, gdje stoji da se izuzimaju  svi zaposleni koji su uključeni u sprovođenje mjera i aktivnosti na rješavanju epidemije virusa korona na području FBiH, oni kojima se proces rada odvija u smjenama, međugradski i međunarodni prevoz putnika, taksi služba, kao i vozači teretnih vozila.

Nadalje se izuzimaju i članovi biračkih odbora i svi oni koji učestvuju u organizaciji i sprovođenju lokalnih izbora u BiH, a koji za kretanje tokom policijskog časa treba da imaju potvrdu Centralne izborne komisije BiH.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije