BiH

Intenzivirana istraga u predmetu Veliki park

Intenzivirana istraga u predmetu Veliki park
Intenzivirana istraga u predmetu Veliki park
Srna

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH intenziviralo je istragu u predmetu "Veliki park", koji se odnosi na ubistvo osam vojnika bivše JNA 22. aprila 1992. godine u Sarajevu, potvrdila je Adisa Karačić, portparol Tužilaštva.

Karačićeva je rekla da je Tužilaštvo saslušalo veći broj svjedoka i da o ovom slučaju ne može dati u javnost bilo kakve dodatne informacije.

U Velikom parku u centru Sarajeva 22. aprila 1992. godine, naočigled brojnih prolaznika, strijeljano je osam pripadnika bivše JNA i četiri srpska civila. Iako su poznata imena izvršilaca i naredbodavaca ovog zločina, organizatori i zločinci do danas nisu privedeni pravdi.

Kao odgovorni najčešće se pominju pripadnici jedinice "Ševe", zatim komandant specijalne policije Dragan Vikić, Nusret Šišić Dedo, Bakir Alispahić, Nedžad Herenda...

Rezervisti JNA krenuli su 22. aprila 1992. godine transporterom iz kasarne "Slobodan Princip Seljo" u Lukavici prema Ilidži sa zadatkom da uspostave tampon zonu između strana u sukobu, koji je izbio prilikom napada pripadnika muslimanske Teritorijalne odbrane (TO) i policije na opštinu Ilidža. U to vrijeme JNA je bila regularna vojna sila u BiH čiji je zadatak bio da uspostavi tampon zonu između tri zaraćene strane i sprečava krvoproliće.

Na putu prema tampon zoni, transporter se pokvario u Aerodromskoj ulici na Dobrinji. Kada su vojnici izašli iz njega sa namjerom da se  jave u komandu zarobili su ih pripadnici TO i MUP-a.

Zarobljene vojnike preuzeli su vojni policajci pod komandom Davora Matića zvanog Žmiro i Kerima Lučarevića i odveli ih u policijsku stanicu gdje su ih tukli, a potom odveli u Veliki park i strijeljali.

Tek kada su počeli pregovori srpske i muslimanske strane na aerodromu Butmir i na insistiranje predstavnika kriznih štabova Pala, Ilidže i Vogošće, 12. maja 1992. godine na Pale je stigao dopis u kojem tadašnji načelnik štaba TO Hasan Efendić i ministar odbrane BiH Jerko Doko svojim potpisima tvrde da su zarobljeni vojnici živi i pušteni na slobodu i da su se vratili kućama.

Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo u maju 2005. godine podnio je prijavu protiv 13 lica zbog navodnog postojanja osnova sumnje da su odgovorna za ovo krivično djelo.

Policija iz Istočnog Sarajeva za slučaj "Veliki park" tereti bivšeg ministra odbrane BiH Jerka Doku, komandanta Teritorijalne odbrane BiH Hasana Efendića, komandanta Specijalne jedinice MUP-a BiH Dragana Vikića, komandanta Vojne policije Armije BiH Kerima Lučarevića, načelnika Stanice javne bezbjednosti Novi Grad Malika Krivića i  jednog od komandanata Specijalne jedinice Armije BiH pod komandom Jusufa - Juke Prazine, pokojnog Davora Matića Žmiru.

O ovom slučaju vođeno je više istraga, među kojima su i one Kantonalnog tužilaštva Sarajevo i Haškog suda.

U Hagu je saslušano više svjedoka, a jedan od najvažnijih bio je bivši pripadnik AID-a Edin Garaplija koji je, navodno, tvrdio da je vojnike JNA likvidirao Nedžad Herenda, pripadnik jedinice "Ševe".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije